Održana 5. međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

730

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore  i Turističke zajednice Zagrebačke županije, a u organizaciji G.E.T. udruge za kulturu stola, 26. i 27. 2. 2019. održana je već peta međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu, namijenjena svim sudionicima eno-gastro, odnosno vinskog turizma: vinarima, novinarima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima, predstavnicima institucija i svima zainteresiranima za tu tematiku.

Ove je godine lokacija održavanja bila Plešivička vinska cesta, a program je sastavljen od nekoliko segmenata:

1) Panel rasprava s temom “Budućnost vinskog turizma”

Panelisti: Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva pri HGK, Ivana Rendulić Jelušić, Voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Zagrebačkoj županiji i Radovan Vukoje, vinar iz BiH s razvijenom ponudom vinskog turizma. Moderator: Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i organizator konferencije.

U zanimljivu i konstruktivnu raspravu uključili su se i mnogi iz publike pa je tako ona potrajala dulje od sat vremena, a došlo se do zaključka da scena vinskog turizma na ovim prostorima sazrijeva, ali je potrebno još puno edukacije, standardizacije i zajedničkog rada da bi rezultati bili zadovoljavajući.

Ivana Rendulić Jelušić je pritom prezentirala interregionalni projekt “In cultura veritas” kojemu je cilj inovativnim povezivanjem kulturne baštine i vinske tradicije stvoriti održivu turističku destinaciju radi aktivne zaštite kulturnih dobara prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih sub-regija Obsotelje i Kozjansko.

2) Dodjela regionalnog trofeja nagrade Bijeli grozd

Radi se o nagradi koju udruga G.E.T. prema glasovima publike dodjeljuje već sedam godina vinarijama koje uspješno razvijaju turističku ponudu. Regionalni trofej je priznanje “najboljim među najboljima u turističkom smislu” u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a za 2018. godinu osvojili su i pritom dobili vrijedne kristalne trofeje Staklarne Rogaška:

  1. mjesto – Stancija Meneghetti (Hrvatska)
  2. mjesto – Hiša vin Doppler (Slovenija)
  3. mjesto – Podrumi Vukoje 1982 (Bosna i Hercegovina)
  4. mjesto – Chateau Kamnik (Makedonija)
  5. mjesto – Vuglec Breg (Hrvatska)

3) Primjeri dobre prakse

Plešivičko vinogorje ima velik potencijal za uspješan vinski turizam pa se ova dvodnevna konferencija održavala na više lokacija. Primjera dobre prakse u tom smislu Plešivička vinska cesta ima dosta, ali ovaj put su svoje mogućnosti i planove predstavile obiteljske vinarije Kolarić (u kojoj se i odvijao radni dio konferencije), Jagunić, Ciban i Robert Braje.

4) Povezivanje

Međunarodno povezivanje, otvorene rasprave o praksama razvoja vinskog turizma i stvaranje novih ideja za razvoj, pokazalo se, najbolji su efekt ove konferencije.

“Cilj koji želimo postići našim aktivnostima pa i organizacijom ove konferencije su razvitak i jačanje konkurentnosti vinskog, odnosno eno-gastro turizma kao značajnog čimbenika za održiv i ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske, ali i ostalih država regije”, ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i organizator međunarodne G.E.T. konferencije o eno-gastro turizmu.