Otvorena 27. Vinistra, prvi put pod vedrim nebom

Foto: Danilo Dragosavac

Prekrasan ambijent s pogledom na more i Poreč, 60 vinara s vinima iznimne kvalitete, brojni izlagači i veliki interes posjetitelja – počela je najpoznatija vinska priredba!

U petak, 18. lipnja, otvorena je 27. Vinistra! Ovo izdanje je vrlo posebno jer se najuglednija vinska manifestacija u Hrvatskoj po prvi puta održava na otvorenom. U lijepom ambijentu uvale Peškera s pogledom na porečki stari grad okupilo se 75 izlagača, od kojih je 60 vinara. Unatoč otežanim okolnostima pandemije, predstavili su svoja vina, među kojima i ona iz prošlogodišnje berbe koja je, prema ocjenama stručnjaka, bila iznimne kvalitete.

”Prvi put smo u lipnju i prvi put na otvorenom, no zanimanje za Vinistru ne posustaje. To potvrđuje da smo jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija u regiji, ali i da su se ljudi zaželjeli druženja uz vrhunska vina. Na najljepši način smo otvorili turističku sezonu u Poreču i Istri za koju vjerujemo da će biti odlična”, izjavio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

Čestitajući organizatorima što su uspjeli održati kontinuitet u teškim vremenima, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je ulogu države u stabilizaciji vinskog sektora.

„Ključnu ulogu u prošloj godini odigrao je nacionalni program pomoći kojim je država s 56 milijuna kuna kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu. Iako izvoz pada, ohrabruje činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, poput istarskog, u smjeru visoke kvalitete“, rekao je Kovačević.

Okupljene su pozdravili i Sandra Zokić iz Ministarstva poljoprivrede i Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

”Istra je svojim radom i izvrsnošću pravi primjer za ostatak Hrvatske. Ispravan je to put kako graditi javno i privatno”, istaknuo je Velibor Mačkić, savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju.

”Za nas u Istri kažu da smo vrijedni ljudi, no premali smo da bismo bili prosječni i stoga težimo izvrsnosti, jer upravo to je šansa za male”, nadovezao se Boris Miletić, istarski župan koji je prigodno otvorio Vinistru.

Posjetitelje u tri dana, do nedjelje 20. lipnja, čekaju savršena vina, odlična atmosfera i uživanje u ambijentu na otvorenom.

Više na: http://www.vinistra.com/