Ove godine u Hrvatskoj se očekuje odličan turistički promet

Usprkos ratu u Ukrajini, poskupljenju energenata, namirnica i ostalih potrepština, u Hrvatskoj se očekuje odličan turistički promet. U ovom trenutku rezervacije, naročito u kamping sektoru su značajno više od rekordne 2019. godine.

Direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman navodi kako su kampovi, kao i svi drugi, što zbog odrađenih investicija, a što zbog općeg poskupljenja, morali i za ovu godinu korigirati cijene.

Javlja se i problem radne snage, opskrbe i nedostatka sirovina pa je pitanje koliko će još biti prostora za podizanje cijena i gdje je granica elastičnosti gostiju u tom pogledu. Osim toga, i ostala, konkurentska receptivna tržišta imaju iste izazove kao mi, i oni će biti prisiljeni dizati cijene pa treba jako voditi računa o vrijednosti za novac, upozoravaju iz sektora.

Podaci predsezone pokazatelj odličnog interesa za Hrvatsku

U djelatnostima turizma i ugostiteljstva u prvih je pet mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti gotovo 8,2 milijarde kuna, što je za 155 posto više nego u istom razdoblju lani, a 17 posto više nego 2019., podaci su Porezne uprave.

“Dosadašnji rezultati u predsezoni odličan su pokazatelj interesa za Hrvatskom što nam je iznimno važno za daljnje poticanje cjelogodišnjeg poslovanja. Od početka godine do danas ostvarili smo 10 milijuna noćenja što je gotovo mjesec dana ranije nego li protekle godine.

Pri tome je u prvih pet mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti većoj za milijardu i 179 milijuna kuna nego li u istom razdoblju rekordne 2019. godine”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.