Počelo održavanje enogastronomskih radionica za profesionalce u Požeško-slavonskoj županiji

U sklopu niza edukacija, radionica i događanja na temu eno-gastro ponude, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije organizirala je vinske radionice od 26. do 28. travnja te eno gastro radionicu 6. travnja u Dvorcu Kutjevo. Radionice su okupile voditelje, kuhare i konobare ugostiteljskih objekata s područja županije, a vodili su ih chef Branko Ognjenović i sommelier Darko Lugarić.

Četverosatna edukacija pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića predstavila je teme proizvodnje i posluživanja različitih tipova vina te kulture stola, kao i organoleptičku analizu sedam stilova vina podneblja (pjenušac od baznog vina graševine, mlada vrhunska suha graševina, chardonnay vrhunski polusuhi, rosé, cabernet sauvignon, crni odležani cuvée, te predikatno vino ledena berba graševine). Edukacije su okupile vlasnike i osoblje ugostiteljskih objekata i kušaonica, ali i sve vinske entuzijaste zainteresirane za vina vinske podregije Slavonija.

„Na ovoj edukaciji smo imali tri skupine po desetak predstavnika ugostiteljskih objekata i kušaonica te vinara koji su iskazali interes za unaprjeđenje svog poslovanja. Na  radionici teme su bile stilistika vina – od laganih prema težima, od pjenušaca do predikatnih vina – pokazali smo razlike u proizvodima te načine na koje se određeni stilovi vina sljubljuju s određenim tipom hrane. Ovaj kraj ima velik gastronomski potencijal koji samo treba nadovezati na odlična vina koja su iz godine u godinu još kvalitetnija što potvrđuju i mnoge nagrade koje dobivaju“, istaknuo je sommelier Darko Lugarić.

Chef Branko Ognjenović na radionici 6. travnja pripremao je jela od lokalnih sezonskih namirnica OPG-a, a u pripremi specijaliteta sudjelovali su kuhari iz ugostiteljskih objekata s područja županije. Pripremljeno je desetak jela od karakterističnih i tradicionalnih  namirnica ovog područja, kreiranih pod vodstvom chefa Ognjenovića otvarajući i nove načine spajanja namirnica, poput zapečenog batata s kulenovom sekom, salate od ječma s crnom repom, bučnim uljem i švarglom, filea pastrve omotanog slaninom na ječmenoj kaši u umaku od graševine, pečenih jabuka s cimetom u umaku od vina, glazirane lopatice crne svinje i ragua od crne svinje u crnom vinu. Ti su specijaliteti sljubljeni s odabranim etiketama Vinarije Kutjevo, pjenušcem Maximo Brut, Graševinom, Crnim pinotom De Gotho, Maximo bianco, Maximo nero te Ledenom berbom.

„Smatram da bogatstvom odličnih lokalnih namirnica i izborom vrsnih vina, kao i svojim trudom djelatnici u ugostiteljstvu i u turističkoj zajednici ove regije mogu postići odlične rezultate u privlačenju sve većeg broja gostiju, na obostrano zadovoljstvo domaćina i gosta“, zaključio je chef Branko Ognjenović.

„Integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji preduvjet je napretka i rasta svake destinacije. Pri tome naglasak stavljamo na gosta, koji u današnje vrijeme uspoređuje ponudu, proizvod, uslugu u cijelosti, te svoj dojam prenosi na različite načine drugim potencijalnim gostima. Organizacijom tematskih edukacija, radionica i događanja ulažemo u unaprjeđenje ugostiteljske i eno gastronomske ponude te prezentacije lokalnih specijaliteta, vrhunskih vina i namirnica malih proizvođača čime doživljaj destinacije postaje potpun“, izjavila je Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Ove godine se Turistička zajednica Požeško-slavonske županije posebno usmjeruje na promociju i razvoj vinske i gastronomske ponude i usluga. Godina je započela radionicom „Tradicionalni slavonski svatovski meni na moderan način“ chefa Damira Sertića, nastavila se izložbom fotografija s radionice, individualnim poslovnim savjetovanjem za ugostitelje koje su provodili spomenuti stručnjaci Ognjenović i Lugarić,  te iznimno uspješnim eno gastronomskim i vinskim radionicama u travnju, a u planu su i daljnje  aktivnosti za usavršavanje ugostiteljskih djelatnika područja Požeško-slavonske županije.