Pođite tamo gdje je vino izvor i stil života!

936

Smješten na samom Dunavu, kao najistočnija točka Hrvatske, grad Ilok je destinacija koja je postala nezaobilazna stanica svih zaljubljenika u vino i vinski turizam. Iako u samom gradu postoji oko 20-ak vinarija, jedna od njih se posebno ističe, a to su Iločki podrumi. Svoju slavu Iločki podrumi stekli su još davne 1953. godine kada se na krunidbi kraljice Elizabete točio Traminac iz njihovih podruma.

Danas se to isto vino čuva u najstarijem podrumu Hrvatske iz 15. stoljeća i u arhivi engleskog kraljevskog dvora. Uz stari vinski podrum, tu je smještena i sala za degustacije gdje će pravi vinoljupci doći na svoje.

Naime, Iločki podrumi jedina su vinarija koja proizvodi 8 različitih stilova traminaca (od kvalitetnog pa sve do vrhunskih predikatnih vina). Naravno, uz traminac, tu su i druge sorte koje možete kušati – graševina, chardonnay, frankovka… Jedinstven je osjećaj kada kušate vina u Starom podrumu u središtu Iloka, turističkom kompleksu u čijem je sastavu – osim već spomenutih podruma i sale za degustacije – restoran s bogatom i obilatom srijemskom kuhinjom te 18 modernih apartmana s pogledom na Dunav i pitomu prirodu.

Nakon vrhunskog enološkog i gastronomskog doživljaja, turistički vlakić Traminac express najbrži je i najjednostavniji način za upoznavanje kulturnih znamenitosti Iloka i vinske ceste grada koja vijuga do Principovca, najpoznatijeg vinorodnog položaja ovog kraja. Tu, usred vinograda, nekadašnje je Ladanjsko imanje i ljetna rezidencija Odescalchi, danas u sastavu Iločkih podruma s pet apartmana i ljetnikovcem s izvrsnim modernim restoranom, vinskim barom i vidikovcem.

Za rekreativce i ljubitelje prirode, osim teniskog, odbojkaškog, golf i badminton terena, kroz vinograde vodi osam kilometara asfaltiranih cesta koje pozivaju na pješačenje, trčanje ili vožnju biciklom. Jednom riječju savršeno odredište za odmor.