PREDNOSTI NATJECANJA – kako natjecanje utječe na izgradnju karaktera

Natjecanje daje povratne informacije koje možemo iskoristiti kako bismo unaprijedili svoje znanje i potaknuli se na učenje i edukaciju, a može ponuditi i bogato okruženje za učenje kako bismo izrazili svoje tjelesne vještine i osobne atribute

Kako biste upili čim više znanja i iskustva koje će vas oblikovati kao dobrog barmena, važno je u sebi održavati natjecateljski duh. Pod tim ne mislimo na to da se konstantno uspoređujete s kolegama, nego da sudjelujete na različitim natjecanjima i tako sebi dokažete da se vaš trud isplati.

Brojne su prednosti koje nam takav koncept omogućuje, a mi ćemo navesti neke od njih kako bismo vas potakli da svoje znanje i iskustvo stvarate i kroz ovaj koncept. Natjecanje je društveni proces. Način na koji osoba komunicira i tumači konkurenciju ovisi o biološkim i socijalnim promjenama kroz koje prolazi. Svaka osoba taj proces proživljava drukčije, ali sve vas to izgrađuje i kao pojedinca i kao barmena.

Natjecanje daje povratne informacije koje možemo iskoristiti kako bismo unaprijedili svoje znanje i potaknuli se na učenje i edukaciju, a može ponuditi i bogato okruženje za učenje kako bismo izrazili svoje tjelesne vještine i osobne atribute. Dosta je rasprostranjeno mišljenje kako je natjecanje nešto što će vas usporiti, oduzeti vrijeme ili vam stvoriti gubitnike, ali to nije baš tako.

NATJECANJE JE UZBUDLJIVO

Učenje se najbolje ‘prima’ kad smo uzbuđeni i pod stresom. Natjecateljsko je okruženje savršeno za razvijanje vještina jer nas tjera da dajemo sve od sebe. Često naglašavanjem vanjskih poticaja, na kraju smanjujemo unutarnju motivaciju, jer ističemo vrijednost natjecanja samo zbog vanjske nagrade. Međutim, uzbuđenje koje osjećamo kada se natječemo jer želimo skupiti iskustvo je ono što nas oblikuje i tako se znanje samo proširuje.

POTIČE SURADNJU

U doba društvenih medija i rastućeg individualizma sve manje vremena provodimo u interakciji i komunikaciji s drugima. Međutim, sposobnost rada u grupi s drugim osobama kako bismo postigli zajednički cilj, bitna je vještina koju svatko od nas treba neprestano razvijati u životu. Jedna od najčešćih zabluda u vezi s natjecanjima je da su svi konkurencija, što je pogrešno. Kada je natjecanje dobro osmišljeno ono potiče suradnju, timski rad i stvara prijateljstva.

POMAŽE RAZVITI EMOCIONALNU KONTROLU

Natjecanje nas potiče da razmišljamo o svom ponašanju u emocionalno intenzivnoj situaciji. Kontrola i vještina su u korelaciji – kada osjetimo kontrolu nad svojim osjećajima, naša sklonost marljivom radu i preuzimanju novog izazova za učenje – raste. Osobe suočene s teškim izazovima mogu naučiti kako se postaviti i pokušati ponovno nakon doživljenog neuspjeha. Svojim sudjelovanjem mogu naučiti da neuspjeh u postizanju najboljih rezultata nije kraj putovanja, već samo odskočna daska i nevjerojatno iskustvo učenja.

NADAHNJUJE KREATIVNOST

Kako bismo postigli neki viši cilj, potrebno je razmišljati izvan okvira. Natjecanje nas potiče da izazovemo svoj trenutni status i probamo nove stvari, što utječe na našu kreativnost i vještine rješavanja problema. Svako natjecanje od nas zahtijeva da ono što radimo bude unikatno i kreativnost je jedina stvar koja je potrebna da bismo to ostvarili. Izlazak iz zone komfora je ono što potiče kreativnost.

UTJEČE NA OSOBNI RAST

Najbolji smo kada težimo velikom cilju ili izazovu koji je izvan dosadašnjeg dosega i koji nas potiče da dosegnemo neke još neotkrivene snage i zahvaljujući tome rastemo. Mnogi će reći da natjecanja stvaraju pobjednike i gubitnike, gdje se gubitnike uči da nisu dovoljno dobri i ruši im se samopouzdanje. Međutim, iz tog je razloga bitno slaviti svoje sudjelovanje i istaknuti trud koji je uložen da bi se uopće sudjelovalo. I ako ne osvojimo taj krajnji cilj, ne znači da ne vrijedimo – to može samo značiti da se nastavimo truditi i raditi na sebi. U nekim slučajevima, sudjelovati ima veću moć nego pobijediti.

Kada su natjecanja u pitanju, prevladava mišljenje da je više – bolje: više ljudi, više timova, više prilika. Međutim, često je najbolje natjecanje selektivno, uključuje protivnika koji nas izaziva na način koji otkriva naše snage i nadahnjuje nas da ustrajemo svaki put kad se pojavimo. Velika konkurencija naglašava proces, a ne nužno rezultat. Usporedba je usađena u ljudsku prirodu i mi se neumorno uspoređujemo jedni s drugima. Tako procjenjujemo kako radimo na stvarima koje su nam važne. Jedino na što trebamo utjecati su stavke po kojima se uspoređujemo s ostalima. Ne bismo se trebali uspoređivati na temelju nečijeg uspjeha na natjecanju, već izraziti određeno poštovanje i uvažavanje zbog rezultata.

Zašto treba ići na natjecanja?

• Postojanost, izdržljivost i čvrstina su komponente mentalne čvrstoće.
• Moramo se naučiti saviti, ali ne slomiti pod pritiskom.
• Naučiti kako se nositi sa stresnim, natjecateljskim situacijama važna je stvar u natjecanjima, a stresne situacije razvijaju našu otpornost.
• Natjecateljska okupljanja i natjecanja prava su prilika da izgradite svoj karakter, kontrolu, timski rad i ostvarite prijateljstva za život.