Primorsko-goranska županija tijekom blagdana očekuje 35 tisuća gostiju

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji se tijekom božićnih blagdana od 23. prosinca do 8. siječnja očekuje oko 35 tisuća gostiju, koji bi mogli ostvariti 120 tisuća noćenja, najviše u nekom od 66 otvorenih hotela, izvijestili su iz Turističke zajednice Kvarnera.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov izjavila je da su najave dolazaka turista i noćenja za Božić i Novu godinu odlične te da bi, ostvari li se oko 120 tisuća noćenja, ovogodišnji božićni i novogodišnji blagdani mogli biti na razini 2019. te za 20 posto bolji nego prošlogodišnji.

Najviše, 45 tisuća noćenja, očekuje se na opatijskoj rivijeri, zatim na Cresu i Lošinju 20 tisuća te na Krku 16 tisuća.

Na riječkom području najavljeno je 15 tisuća noćenja, u Gorskom kotaru 12 tisuća, na crikveničko-vinodolskoj rivijeri devet tisuća te na Rabu dvije i pol tisuće noćenja.

Glavnina turističkog prometa ostvarit će se u 66 otvorenih hotela. Na opatijskoj rivijeri bit će ih otvoreno 36, po sedam na Krku i riječkom području, pet na Lošinju, četiri na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, dva na Rabu i pet hotela u Gorskom kotaru.

Na Krku će biti otvorena dva, a na Lošinju jedan kamp.

U hotelima se očekuje 64 tisuće noćenja, u obiteljskom smještaju 30 tisuća, kampovima 14 tisuća itd., dok se u nekomercijalnom smještaju očekuje oko šest tisuća noćenja.

Irena Peršić Živadinov ističe da je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u proteklih pet godina najviše noćenja ostvareno s domaćeg tržišta. Nakon domaćih, najviše je bilo gostiju iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Italije, Srbije i Mađarske.

Posezona je, kaže, obilježena posebno dobrim najavama grupnih i poslovnih putovanja, a bilo je i puno kongresnih gostiju. Dodaje da je i ove godine bogata ponuda adventskih programa u županiji.

Naglasila je da istraživanja Europske putničke komisije (ETC) objavljena u listopadu potvrđuju kako 70 posto Europljana i dalje planira putovati u zimskom razdoblju, što je četiri posto više u odnosu na prošlu godinu.

Dijeli