Projekt Ilica: Q’ART oživio boje zagrebačkog Britanskog trga

Foto: Juraj Vuglač

Prvi dan jesenskog izdanja Projekta Ilica: Q’ART – Sve boje Ilice 13. rujna oživio je Britanski trg kojeg je preplavila šarolikost nakita, torbi, odjeće i drugih modnih dodataka uz programsku i glazbenu atmosferu Radija 808 i benda Mangroove. Projekt Ilica: Q’ART obilježio je početak održavanja dugoočekivane Artupunkture – inicijative i projekta sinteze raznih umjetničkih događanja u gradu Zagrebu kojeg organizira Turistička zajednica grada Zagreba. Organizatori Projekta Ilica: Q’ART su Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić ispred Umjetničke organizacije IMAGINE platforme, koja jesenskim izdanjem Projekta ponovno budi umjetnost u zajednici te šalje poruku MI GRAĐANI SMO GRAD.

Početak tjedna označio je i početak prijeko potrebne terapije Zagreba umjetnošću koja je započela na Britanskom trgu. Otvorenje Projekta Ilica: Q’ART odvijalo se uz potporu velikog broja posjetitelja, među kojima je bila i Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koja je naglasila: „Projekt Ilica: Q’ ART uz podršku grada Zagreba vraća kulturu i umjetnost građanima, revitalizira ulice i postavlja pitanje – budući da živimo u gradu, jesmo li uistinu svi dio grada?“.

Foto: Juraj Vuglač

Projektom Ilica: Q’ART istovremeno se njeguje i dijeli autentični duh zagrebačkog Britanca, koji je postao centralno mjesto kulture, interakcije, dogovora, razumijevanja i urbanog života.

„Dvije stvari su nam bitne u Projektu Ilica: Q’ ART, s jedne strane želimo probuditi svijest o ekosustavu Zagreba, to je grad koji živi s prirodom, sa Sljemenom, a mi moramo taj dio osvijestiti i razmišljati o održivoj budućnosti, a s druge strane želimo osvijestiti koliko zapravo Zagreb ima svjetskih umjetnika, od kojih je velika većina radila upravo na Ilici i zato sam Projekt Ilica u ovih tjedan dana stvara svjesni ekosustav, ojačava mikroekonomiju grada i život u njemu“, izjavio je Aleksandar Battista Ilić.

Foto: Juraj Vuglač

Kreativci će od ponedjeljka do subote na Britanskom trgu imati mogućnost predstaviti svoje rukotvorine, radove i proizvode, svaki dan donosi novu temu za izlagače, a ilička publika kao i do sada podupire lokalne obrte i samu umjetnost u zajednici. Nedjeljom se zatvara promet na Ilici koja će ponovno pružiti nesvakidašnju priliku za ispijanje kave na tračnicama te uživanje u raznolikoj kulturno-umjetničkoj ponudi izlagača i fantastičnoj glazbenoj atmosferi.

Foto: Juraj Vuglač

Razvoj kreativnih potencijala gradske sredine jedan je od načina stvaranja uvjeta za ekonomski razvoj koji će potaknuti društveno osjetljivu i inkluzivnu urbanu regeneraciju te razvoj umjetnosti i kulture dostupne svim građanima. Projekt Ilica: Q’ART aktivacijom zajednice potiče participativnost u procesima odlučivanja o kulturi i uporabi prostora u javnom i gradskom vlasništvu te ju poziva na sudjelovanje u kojem se njeguju priroda, grad i njegovi stanovnici, pogotovo u kriznim vremenima. Od 9. do 30. rujna 2021., u suradnji s produkcijskim partnerom Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, pripremljeno je i posebno izdanje Galerije Ilica, kao integralnog djela Projekta Ilica: Q’ART, kroz izložbu-akciju pod nazivom Društveni procesi kustosa Aleksandra Battiste Ilića, gdje će biti uključeni najeminentniji hrvatski umjetnici, a izložba će se protezati od Trga bana Josipa Jelačića do Britanca.

Foto: Juraj Vuglač

Projekt Ilica: Q’ART od srca zahvaljuje na podršci pokroviteljima događanja: Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, IGEPA group, Arskopija, Mediatoolkit, Večernji list i T-portal, partnerima događaja: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Državne nekretnine, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Hello Zagreb, sponzorima: JANAF i T-hrvatski telekom, programskim partnerima: Obrtnička komora Zagreb, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija, HDS ZAMP – Glas autora i ULUPUH. Isto tako zahvaljujemo svim stanovnicima Ilice, kafićima i trgovinama na suradnji i susretljivosti, bez kojih realizacija ne bi bila moguća.

Dijeli