Ilica: Q’ART: Tko iličari zlo ne misli!

Foto: arhiva

Svojim ljetnim izdanjem Projekt Ilica: Q’ART je privukao brojne građane i pokazao kako činiti dobro za Ilicu i za grad

Projekt Ilica: Q’ART je još jednim svojim izdanjem na Ilički plac i u samu žilu kucavicu grada – Ilicu, privukao građane iz svih dijelova Zagreba i to ovog puta i u subotu i u nedjelju.

Da Iličari, unatoč svemu što ih je u protekloj godini snašlo, zlo ne misle i da se nadaju boljem vremenu za grad, vremenu u kojem će i centar živjeti punim plućima, dokazali su velikim odazivom i aktivnim sudjelovanjem u programu. Dok su odrasli istraživali ponudu 300-tinjak izlagača koji su svoje kreativne uratke izložili na Festivalu zajednice, klinci su uživali na dječjim radionicama koje su se održavale tijekom cijelog dana u organizaciji Eko Limach Festa.

Glazbeni gosti Projekta Ilica: Q’ART atmosferu su zagrijavali od subote na Iličkom placu, a cjelodnevna nedjeljna svirka, na različitim punktovima diljem Ilice, brojne je potaknula da se zaustave, a neki su, poneseni dobrom vibrom, i zaplesali.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i koautori projekta Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić

Organizatorima Projekta Ilica: Q’ART, umjetnicima Ivani Nikolić Popović i Aleksandru Battisti Iliću, u šetnji središtem Zagreba pridružio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je pratio i podržavao njihov rad na ovom projektu od prvog izdanja te ga dolazio posjetiti, podržavajući iz pozicije građanina, ali i aktivista, ideju oživljavanja Ilice. Sada je projektu želio dati podršku kao Gradonačelnik Grada Zagreba koji grad želi voditi u partnerstvu s građanima.

Koautor Projekta Ilica: Q’ART Aleksandar Battista Ilić je izjavio: “To je Ilica i grad kakav želimo živjeti u vremenu koje je pred nama, gradu koji stvara nove trendove i služi kao inspiracija drugim gradovima, Vremenu obnove iznutra i izvana, a vjerujem i boljem vremenu za Ilicu.“

Ilica puna kreativaca, dječjeg smijeha, umjetničkih performansa, Ilica kao modna pista za koncept revije, Ilica kao velika pozornica na kojoj se izmjenjuju vrhunski glazbenici… Ilica čije su tračnice mjesto za razgovor uz kavicu, to je Ilica kakva živi u okviru ovog projekta.

Organizatorica i kooautorica projekta Ivana Nikolić Popović je izjavila: “Napredno društvo gleda kritiku kao savjet, dok konzervativno društvo često uklanja svoje kritičare. Društvo koje nije spremno na kritiku, nije spremno niti na umjetnost, a samim time niti na promjenu! Iznimno smo sretni zbog dolaska i podrške novog Gradonačelnika Tomaševića i veselimo se pozitivnim promjenama u gradu kojima mi kao Projekt Ilica: Q’ART već sada dajemo svoj doprinos.“

Projekt Ilica: Q’ART želi skrenuti pažnju na važnosti umjetnosti u zajednici kojom se stvara kultura suosjećanja i solidarnosti te se potiče veća briga o javnom prostoru, mikroekonomiji i ekosustavu grada. Projekt se u ovoj formi odvija već pet godina u kontinuitetu i na umjetnički način nastoji obratiti pažnju vlasti, ali i građana na ključna pitanja vezana za kvalitetu života u gradu.

Upravo na taj način autori projekta pokazuju kako činiti dobro za zajednicu, za Ilicu i za grad, jer kako ponosno izjavljuju: “Mi građani smo grad!”