Johann Franck postao je jučer središtem demonstracije vještina i znanja u pripremi espresssa i ostalih napitaka od kave za finaliste prvog profesionalnog barističkog natjecanja u skladu s pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kave.
Franck je po prvi puta u povijesti organizirao natjecanje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnoj razini. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata, 54 konobara iz pet hrvatskih regija pristupila su natjecanju, a najboljih 11 finalista iz Rijeke, Splita, Zagreba, Bjelovara, Osijeka, Pirovca i Vodica kvalificiralo se za finalno barističko natjecanje u Zagrebu.
Zadatak za svakog od 11 finalista bio je da u roku od 15 minuta pripreme 4 espressa, 4 cappuccina (latte art) i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki napitak morao je biti identičan. Natjecatelji su svoju vještinu i spretnost pokazali stručnom žiriju koji se sastojao od četiri sudca i jednog tehničkog sudca. Zadatak nije bio lak, jer sudci, osim što nose titule Franckovih barista vlasnici su Specialty Coffee Association (SCA) certifikata, priznanja za najvišu razinu znanja i iznimne barističke vještine.
Pravila natjecanja bila su u skladu sa standardima SCA, krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike na području kave. Pobjednik natjecanja tako je bio Luka Panović iz Rijeke, drugo mjesto pripalo je Ivanu Sinčiću iz Pirovca, dok je treće mjesto osvojio Petar Knežević iz Zagreba, a nagrade je uručio Viktor Miljković, regionalni direktor prodaje HoReCa.
“Franck od početka podiže ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa kanalu, a natjecanjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kave“, priopćeno je iz Francka.
Zanimanje barista sve je popularnije, a iznimne vještine i znanja koja su potrebna kako bi se ovo zvanje usavršilo iziskuju dugogodišnje iskustvo i kontinuirano educiranje. Stoga je pokrenuta i specijalizirana Franck akademija u sklopu koje Franck baristi educiraju ugostiteljsko osoblje, a osmišljena je kako bi ugostiteljima omogućila najbolje zaposlenike koji su predani radu i izučavanju novih metoda pripreme toplih napitaka te praćenju globalnih trendova.