Put do izvrsnog barmena

3938

Definicija barmenskog posla mogla bi se svesti na to da je barmen osoba koja priprema i poslužuje alkoholna pića u baru. Danas biti barmen znači daleko više od toga.

Piše: Ivana Jandrijević, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Zanimanje barmena i konobara neko vrijeme je više predstavljalo izvor zarade za mlade, honorarni posao uz fakultet ili dodatni izvor zarade. To se uvelike promijenilo u zadnjih desetak godina. Danas je to zanimanje koje se može razviti u zavidnu karijeru. Uz stalne edukacije i nadogradnje znanja i praćenje trendova na svjetskom tržištu, jedan barmen vrlo lagano može postati zastupnik nekog brenda pića ili menadžer svog vlastitog bara.

BOGATO ISKUSTVO

Iako je priprema pića u osnovi vrlo jednostavan posao, biti izvrstan barmen u izradi kvalitetnih pića i pružanju usluge nije. Izvrstan barmen ne postaje se na edukacijama i čitajući knjige, već bogatim iskustvom. Nemojte me krivo shvatiti – škole za barmene su izvrsna stvar jer daju odličnu bazu znanja, no na osobi koja završi takvu školu je da nastavi raditi na sebi, razvijati se, učiti, degustirati i na kraju krajeva, skupljati iskustvo.

Ako svoje znanje ne koristite svakodnevno, vrlo vjerojatno će nestati, kao kada učite strani jezik, a nakon toga nikad više ne govorite tim jezikom… jednostavno ćete zaboraviti. Škola je ono što će vam pružiti odskok u svijet barmena, to su ljudi koji će vam pružiti potporu i dati odgovore na većinu pitanja, no ono najvažnije kod škole barmena je to da će u vama rasplamsati ljubav prema ovoj struci.

  • Biti profesionalan barmen znači biti pozitivan i vrijedan. Pozitivan stav nužan je kao i kod svakog drugog zanimanja koje uključuje rad s ljudima. Bitno je da barmen projicira pozitivan stav i profesionalno ponašanje. Time dobiva povjerenje gosta, a upravo zato se gost i vraća. Cilj svakog barmena primarno bi trebalo biti zadovoljstvo gosta, a nakon toga sve ostalo.
  • Ljubav prema poslu je svakako jedan od bitnih faktora koje razdvaja dobre barmene od onih manje dobrih. Plaće barmena su dosta visoke, ako uzmemo u obzir standarde koji nas okružuju. Plaća i novac ne bi trebali biti u prvom planu – plaća je nagrada za učenje, zalaganje i ulaganje u sebe.

  • Svaki posao, pa tako i posao barmena, imaju svoje dobre i loše strane. Događaju se neugodne situacije, ali, na žalost, to je sastavni dio posla. U takvim situacijama najvažnije je da barmen reagira smireno. Često se kroz negativne situacije grade pozitivne osobine. Primarno govorimo o načinu komunikacije, razmišljanju, a i samo iskustvo pomaže da u budućnosti barmen zna točno kako reagirati na neugodnost.
  • Danas se barska kultura razvija više i brže nego ikad. Barmeni svoje znanje prenose na goste i samim time utječu na kvalitetu ponude. Gost danas zna puno, zna što želi i što može očekivati, što u najmanju ruku utječe i na to da barmeni znaju sve više i više. Kvaliteta pića i kvaliteta pripreme istih dosegla je visoki nivo, pića koja se proizvode su iznimne kvalitete jer je došlo do situacije da gosti jednostavno znaju procijeniti što plaćaju i koliko.
  • Barmen ima i edukativnu svrhu u baru. Njegov je posao upoznati ljude s određenim pićima, prepoznati što vole i znati preporučiti piće koje bi im se moglo svidjeti. Ne govorimo samo o koktelima, danas je ponuda pića veća nego ikad. Uzmemo li u obzir craft revoluciju koja se dogodila u pivarstvu, danas svaki lokal ima najmanje 15 različitih vrsta piva. Pored toga, tu su brojni likeri, gazirana pića visoke kvalitete… Danas je postalo standardno da se u ponudi ugostiteljskih objekata nalazi više vrsta tonika i nekoliko vrsta kava. Barmen mora bit upoznat s čitavom ponudom objekta u kojem radi.

VAŽNOST NATJECANJA BARMENA

Ovo je zanimanje koje je sve traženije, no i očekivanja su daleko veća nego prije deset godina. Tome su dosta pripomogla i natjecanja barmena, ona u modernoj miksologiji i u flairu. Flair barmeni uz izradu koktela i miješanih pića znaju animirati gosta, čak i zadiviti svojim umijećem koje uključuje manipuliranje barskom opremom, od shakera i boca, do barskih žlica, salveta ili otvarača. Natjecanja barmena omogućila su povećanje interesa za bavljenje ovom strukom i povećale su interes određenih brendova da za svoje predstavnike odaberu upravo barmene vrhunskog umijeća. Natjecanja su stvorila zdravu konkurenciju na barmenskoj sceni i konstantnu želju za novitetima i napretkom te tako indirektno utjecala na poboljšanje kvalitete usluge u ugostiteljskim objektima.