Rekordan turistički srpanj u Šibensko-kninskoj županiji

1518

Od početka godine do kraja srpnja u Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 538.171 dolazaka i  3,297.107 noćenja. To je porast od 17 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sa 713.102 noćenja, što je porast od dva posto, Šibenik je i dalje najposjećenije odredište ove županije. Slijede Vodice sa 712.905 noćenja i porastom od 21 posto, Rogoznica sa 371.683 noćenja i porastom od 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. Sve bolje turističke rezultate ostvaruju i odredišta šibenskog zaleđa poput Skradina sa zabilježenih  24.066 noćenja što je 56% više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Goran Pauk i Željana Šikić

Rekordni srpanj

Samo u srpnju je na području Šibensko-kninske županije ostvareno 297.343 turističkih dolazaka i 2,201.016 noćenja. To je porast od 11 posto u dolascima i devet posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Njemačka je naše najvjernije emitivno tržište koje u ukupnom udjelu noćenja zauzima relevantnih 12,8 posto, a u dolascima 10,6 posto. Naime, u prvih sedam mjeseci njemački turisti ostvarili su 57.150 dolazaka i 422.624 noćenja. I s ostalih tradicionalnih tržišta bilježimo porast – s češkog šest posto, s poljskog 31 posto, slovenskog četiri posto, slovačkog osam posto te austrijskog 12 posto, a Austrija je zemlja iz koje nam dolazi najviše nautičara“, zaključuje Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, te nastavlja kako je ostvaren porast i u nautičkom turizmu.

„Nautičkih gostiju je u prvih sedam mjeseci u našoj županiji bilo 44.980, a ostvarili su ukupno 276.471 noćenja. To je porast od 14 posto u dolascima i isto toliko u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2016.“, ističe Željana Šikić.

Investicije u turizmu ključne za dobre rezultate

Na odlične turističke rezultate u Šibensko-kninskoj županiji utjecalo je povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta te izgradnja novih turističkih objekata. Jedna od najznačajnijih investicija je luksuzni turistički kompleks „Olympia sky“ u Vodicama, u čiju je izgradnju uloženo 172 milijuna kuna. Druga po vrijednosti investicija na području Šibensko-kninske županije je Konvencijski centar Šibenik u sklopu Solaris Beach Resorta u koji je uloženo oko 58 milijuna kuna.

Jedan od najboljih hrvatskih malih i obiteljskih hotela – hotel Borovnik u Tisnom također je obnovljen, a njegov vlasnik Dane Slamić u obnovu je uložio 26 milijuna kuna od čega 55 posto vlastitih sredstava i 45 posto iz kohezijskih fondova.

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije uvjeren je kako će se nastaviti pozitivni turistički trendovi na koje  – osim novih investicija, odlične ponude, sinergije javnog i privatnog sektora, utječe i činjenica da je to jedina županija u Hrvatskoj sa dva zaštićena UNESCO spomenika. Katedrali sv. Jakova ovoga srpnja se pridružila i jedinstvena Tvrđava sv. Nikole, jedna od najbolje očuvanih fortifikacijskih utvrda iz 16. stoljeća.

„Upis tvrđave sv. Nikole u popis svjetske UNESCO baštine veliki je dobitak za našu županiju jer je ova veličanstvena tvrđava konačno postala ne samo projekt od lokalnog značaja, već i od nacionalnog interesa“, zaključio je župan.

A najjače adute ove županije od sada možete pogledati u tri sjajna promotivna filma TZ Šibensko-kninske županije – Ritam čarobne Dalmacije, Čarolija beskrajnog ljeta i Čekamo vas.