Revitalizacija barova: No i Low ABV kokteli prolaze kroz svoju renesansu

Umjesto tradicionalnih koktela punih jakih alkoholnih pića, sada raste popularnost sofisticiranih i dojmljivih niskokaloričnih opcija koje iznenađuju svojom kompleksnošću i balansom okusa

Piše: Marina Milošević, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Svijet barske industrije prolazi kroz značajne promjene dok se sve više ljudi okreće prema bezalkoholnim koktelima i onima sa smanjenim udjelom alkohola, kao i osvježavajućoj kombucha alternativi. Ovaj trend označava prekretnicu u barmenskom svijetu, gdje inovacije i zdraviji pristupi koktelima postaju ključni faktori u privlačenju nove publike.

Prije desetak godina, kokteli su doživjeli svoj preporod, s naglaskom na kvalitetu sastojaka i umjetničkim pristupom miješanja pića. No danas se fokus proširio na prilagodbu ovog iskustva onima koji preferiraju manje alkohola ili ga uopće ne konzumiraju.

Sa smanjenim udjelom alkohola u koktelima, barmeni su odlučili zadovoljiti zahtjeve onih koji traže vrhunski okus bez velikog osjeta alkohola i posljedica koje on donosi. Umjesto tradicionalnih pića punih jakih alkoholnih pića, sada imamo sofisticirane i dojmljive niskokalorične opcije koje iznenađuju svojom kompleksnošću i balansom okusa.

Bezalkoholni kokteli postaju sve popularniji jer nude sigurnu i uzbudljivu alternativu onima koji se žele opustiti i uživati u kvaliteti i kompleksnosti okusa bez alkohola. Ovi kokteli ne samo da pružaju jedinstvena i inovativna iskustva, već ih karakterizira i širok raspon boja i aroma.

Ovaj trend nije ograničen samo na barmene i koktel barove, već se proteže i na ugostiteljske objekte višeg ranga koji su počeli prilagođavati svoje ponude kako bi zadovoljili potražnju svojih gostiju. Primjerice, restoran TIAN, smješten u Beču, jedan je od takvih objekata koji se prilagođava ovom trendu.

Nudeći večere u sljedovima, restoran TIAN svojim gostima omogućuje izbor između uparivanja svojih jela s klasičnim vinima ili s bezalkoholnim koktelima. Oni su poznati po svojem vegetarijanskom jelovniku koji ističe inovativne i kreativne okuse pripremljene od najsvježijih sastojaka. Kako bi gostima pružili potpuno iskustvo i zadovoljili sve njihove preferencije, TIAN je uveo mogućnost uparivanja obroka s bezalkoholnim koktelima po cijeni od 89,00 € do 99,00 €, ovisno o izboru jela.

Ova inicijativa restorana TIAN samo je jedan od mnogih primjera kako se ugostiteljski sektor prilagođava novim trendovima i potrebama svojih gostiju. Očekuje se da će ovaj trend nastaviti rasti kako sve više ljudi postaje svjesno zdravstvenih i društvenih prednosti konzumiranja manje alkohola ili potpuno bezalkoholnih alternativa.

Kombucha, fermentirano piće od čaja s niskim udjelom alkohola i šećera, također je postala velika zvijezda u svijetu pića. Njezina blaga alkoholna prisutnost, zajedno s bogatstvom okusa i zdravstvenim koristima, privlači ljude željne novih senzacija. Mnogi barovi uključuju kombuchu u svoje koktele kako bi svojim kreacijama dodali ne samo okus, već i zdravstvenu dimenziju.

Ovaj evolucijski trend u barskoj industriji ne samo da reflektira društvene promjene prema zdravijem načinu života, već i pruža barmenima priliku da pokažu svoje kreativne vještine u novom svjetlu. Kroz ove inovacije, barovi postaju mjesta gdje se svi, bez obzira na svoje alkoholne preferencije, mogu okupiti i uživati u vrhunskim pićima.