Šaran na rašljama i zeleni silvanac – gurmanski jackpot Orahovice

Orahovačko jezero (Foto: Hrvoje Jurić)

Na gurmanskoj karti Hrvatske svoje je mjesto pronašla i Virovitičko-podravska županija, evo i zbog čega

Zima u orahovačkom kraju poseban je doživljaj. Dok „zubato“ sunce obasjava padine Krndije, s prestižnog vinorodnog položaja Jezerac puca pogled na nepregledne vinograde. Na otvorenoj vatri priprema se nadaleko poznato jelo ovog kraja – šaran na rašljama. Miris pečene ribe, prekrasan zimski dan i vrhunski zeleni silvanac, tako izgleda gurmanski doživljaj u slavonskom dijelu Virovitičko-podravske županije.

Sve je originalno i domaće, zeleni silvanac koji upravo na ovom položaju iznad Orahovice daje najbolje rezultate, šaran bogat nutritivnim vrijednostima, uzgojen u obližnjim ribnjacima. I jedno i drugo s potpisom PP Orahovice, najveće vinarije u Virovitičko-podravskoj županiji i jednog od najvećih proizvođača slatkovodne ribe.

Osim nagrađivanih silvanaca, od svježih do predikatnih, PP Orahovica godišnje proizvede više od četiri tisuće tona ribe u devet ribnjaka, veličine gotovo sedam hektara. U modernom pogonu u Čačincima preradi više od 2,5 tisuća tona ribe kroz svježi, smrznuti i dimljeni program.

Uz autentično gurmansko iskustvo u vinogradarskoj kući na položaju Jezerac, Orahovica je s Krndijom i Parkom prirode Papku atraktivna destinacija za ljubitelje outdoor aktivnosti, a uskoro će postati bogatija za još jedan turistički sadržaj. Naime, samo par kilometara od najpoznatijeg vinorodnog položaja na Krndiji, na padinama Papuka uređuje se novi Turističko-rekreacijski centar „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“.

Uz omiljeno slavonsko kupalište, Orahovačko jezero već je izgrađeno 14 bungalova s 28 kreveta, a gradi se i Edukativni centar Orahovica – Škola u prirodi s još 52 kreveta. Projekt obuhvaća i površinom veće obližnje jezero Hercegovac koje će postati adrenalinska oaza sa ziplineom, a od jezera se uređuju i pristupne staze do Ružica grada, najveće srednjovjekovne utvrde u Slavoniji. Projekt vrijedan 10,8 milijuna eura s više od devet milijuna eura sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Zimska idila u Orahovici osvaja na prvu. Kući ćete se vratiti s bezbroj dojmova, neočekivanim gurmanskim doživljajem i punog srca.