Dobro opskrbljeni bar ne odnosi se samo na veliku ponudu alkohola, već bi trebao nuditi široki raspon bezalkoholnih koktela za različite ukuse. Oni pružaju osvježavajuću i elegantnu alternativu za one koji žele izbjeći alkohol i nastoje ostati trijezni.
Piše: Edi Ćetković, asistent u marketingu, Udruga konobara i barmena Hrvatske
Došlo je ljeto, a mnoštvo turista iz cijelog svijeta dolazi vidjeti prirodne ljepote Hrvatske. Obitelji s djecom, ljudi iz kultura u kojima se ne konzumira alkohol i vozači često se suočavaju s pitanjem što popiti u baru, a da nije alkohol. Donosimo rješenje s kojim ćete proširiti ponudu bara, istaknuti se na tržištu i povezati s gostima.
Dobro opskrbljeni bar ne odnosi se samo na veliku ponudu alkohola, već bi trebao nuditi široki raspon bezalkoholnih koktela za različite ukuse. Oni pružaju osvježavajuću i elegantnu alternativu za one koji žele izbjeći alkohol i nastoje ostati trijezni.
Kako obiluju voćem, također pružaju i mnoštvo vitamina, pa ako uspijete to istaknuti u ponudi dodatno ćete zagrijati posjetitelje. Dobrobiti posluživanja bezalkoholnih koktela su višestruke:
Širi krug kupaca
Ponuda bezalkoholnih koktela može pomoći u smanjenju troškova bara i to na više načina. Prvo, omogućuje baru da se dopadne širem krugu kupaca, uključujući one koji su vozači ili ne piju alkohol iz osobnih razloga. To može pomoći u povećanju ukupne prodaje i prihoda.
Jeftiniji za izradu
Osim toga, bezalkoholni kokteli obično su jeftiniji za izradu od alkoholnih zato što generalno zahtijevaju manje sastojaka, a i ti sastojci su često jeftiniji od alkohola. Kao rezultat toga, barovi koji nude bezalkoholne koktele mogu uštedjeti novac na ukupnim troškovima pića.
Dopušteni maloljetnicima
Konačno, nuđenje bezalkoholnih koktela također može pomoći u smanjenju rizika povezanih s točenjem alkohola maloljetnicima. Mnogi maloljetnici nastoje naručiti koktele kako bi izgledali ozbiljno i elegantno i svaki konobar ili barmen često se nađe u situaciji da im mora odbiti zahtjeve. Kada dođe do takve situacije možete im ponuditi bezalkoholnu alternativu s kojom ćete skinuti odgovornost sa sebe.
Znanje o koktelima podiže reputaciju barmena: Kao što svaki barmen zna, pravljenje odličnog koktela je i umjetnost i znanost. Iako je važno dobro razumjeti uključene sastojke, također je bitno biti u mogućnosti pomiješati ih na način koji je ugodan za nepce. Za mnoge barmene to znači imati repertoar klasičnih koktela koje mogu napraviti besprijekorno.
Međutim, kako se posljednjih godina sve više ljudi odlučuje suzdržati od alkohola, sve su traženiji barmeni koji, uz klasične, mogu napraviti i ukusne bezalkoholne koktele. Kao rezultat toga, znanje o bezalkoholnih koktelima podiže reputaciju barmena.
Savjeti za pripremu ukusnog i osvježavajućeg bezalkoholnog koktela: Prilikom pripreme bezalkoholnog koktela važno je koristiti svježe sastojke i paziti na balans okusa. Izbjegavajte sve što je preslatko ili umjetno aromatizirano.
Razmislite o dodavanju svježeg voća ili začinskog bilja u piće za okus i vizualnu privlačnost. Nemojte se bojati eksperimentirati s različitim ukrasima, kao što su listovi mente ili kriške citrusa. Slijedeći ove jednostavne savjete, možete stvoriti ukusan i osvježavajući bezalkoholni koktel u kojem će svi uživati.