Šest činjenica koje trebaš znati prije odabira konobarske karijere

1009

Konobarenje za neke može biti fantastičan posao dok je za druge velika greška. Kao i u drugim zanimanjima, neki su kao rođeni za to dok se drugi moraju pošteno potruditi kako bi bili solidni profesionalci. Mnogi su požalili što nisu dovoljno promislili i raspitali se o uvjetima – koje donosimo u nastavku – prije nego što su se odlučili za takav korak.

Piše: Igor Kutil, direktor Kutil d.o.o.

  1. Težak fizički posao

Mnogi se odlučuju za posao konobara misleći da se radi o laganom i jednostavnom poslu s puno zabave, komunikacije i druženja. Istina je da ste cijeli dan među ljudima i prijateljima te je sigurno riječ o jednom od zabavnijih poslova… S druge strane, stojite cijeli dan, konstantno vas netko treba, gosti su nekada neugodni, uvijek morate biti u pokretu, a ponekad se pojave neočekivani problemi s dostavom, računima, zalihama i sl.

  1. Radiš dok se tvoji prijatelji zabavljaju

Jasno je da su večeri i vikendi najbolji periodi za ugostitelje pa se pomiri sa činjenicom da nema više toliko izlazaka i druženja u navedeno vrijeme. Isto tako, zaboravi na slobodne praznike i blagdane. Zbog posla ćeš često propuštati neke događaje, a društveni život ćeš morati prilagoditi na potpuno drugačiji način.

  1. Besplatna pića za prijatelje ukazuju na veliki amaterizam

Kada tek počinjete s poslom, nema većeg užitka od dijeljenja besplatnih pića prijateljima, što nije profesionalno i dugoročno si možeš stvoriti veliku štetu. Takvo ponašanje pokazuje kako ne doživljavaš svoje radno mjesto ozbiljno kao posao, već kao zabavu. U redu je ponekad počastiti stalne goste, no treba biti oprezan i zadržati profesionalno ponašanje u svakom trenutku.

  1. Posao konobara u restoranu i kafiću nije isti

U restoranima konobari moraju obavljati više obaveza nego u kafiću, od posluživanja hrane i pića do serviranja i čišćenja stolova. Ipak, to ima prednosti jer nerijetko dobivaju i veće napojnice. Nemoj misliti da ćeš lako ‘pohvatati konce’ u restoranu ako imaš iskustva s konobarenjem u kafiću, jer se radi o dva različita posla.

  1. Tečajevi, škole i edukacije ne mogu zamijeniti iskustvo

Obrazovanje i edukacija su sigurno potrebni, no bez pravog rada i prakse nećeš postati dobar konobar. Često se navodi kako su naši konobari prilično neprofesionalni i ne znaju temelje pravog odnosa s gostima pa je barem osnovna edukacija nužna. No pravo se znanje ipak postiže samo radom. A kao i u svakom poslu – najbolje je kombinirati teoriju i praksu.

  1. Moraš voljeti ljude

Pošto cijeli dan komuniciraš s ljudima, radni dan će ti biti puno teži ako se baš i ne voliš socijalizirati. Osim toga, gost je uvijek u pravu pa nerijetko moraš ‘prijeći’ preko puno stvari da ostaneš profesionalan i na poslovnoj razini. Isto tako, pripremi se na monologe gostiju koji su previše popili te suočavanje s njima na kraju smjene.