Sigurnost – ključan preduvjet sezone

Nastavlja se trend izrazitog pada broja novooboljelih od Covida-19, ali i hospitaliziranih građana. U proteklih sedam dana prosječno je dnevno zabilježeno 550 novih slučajeva zaraze, što je gotovo 18 posto manje u odnosu na prosječan dnevni broj novo oboljelih sedam dana ranije. Broj hospitaliziranih građana je pao ispod njih 1.500, što je 39,8 posto manje hospitaliziranih nego na početku siječnja.

”Kvalitetna epidemiološka situacija i percepcija sigurnosti destinacije ove su godine preduvjeti ostvarivanja značajnijeg turističkog prometa. Zbog toga moramo nastaviti s dobrim epidemiološkim trendovima i spremno dočekati početak nove turističke sezone”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).

Visoka procijepljenost ključna za uspješnu sezonu

HUT je proveo anketu među zaposlenicima domaćih hotelskih kompanija o njihovom interesu za cijepljenje protiv Covida-19. Rezultati ankete pokazali su općenito vrlo visoki interes zaposlenika. Za cijepljenje je zainteresirano njih oko 25.000, što čini udio oko 70 posto ukupnog broja stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja.

Anketa među zaposlenicima turističkih kompanija provedena je na inicijativu Ministarstva turizma i sporta koje razmatra pokretanje inicijative za prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika do početka sezone.

”Rezultat ankete je još jedan pokazatelj da su turistički djelatnici odgovorni i da razumiju važnost cijepljenja za uspjeh turističke sezone, ali i općenito za povratak svakodnevnog života i gospodarstva u normalu. U sektoru se nadamo da će se naći način da se većina turističkih djelatnika procijepi do druge polovice svibnja, kada se očekuju značajnije turističke brojke dolazaka i noćenja. U kontekstu prioretiziranja, naš je prijedlog da se prvo cijepe stalno zaposleni, a onda da se u dva navrata osigura cijepljenje sezonaca. Također, najbrži način bi bio organizirati cijepljenje na radnom mjestu, unutar hotela, naravno poštujući prioritete cijepljenja koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo”, izjavio je Veljko Ostojić.