Slijedite šest pravila za uspjeh u ugostiteljstvu

1106

Nije teško učiniti ono što nitko ne čini. Teško je napraviti ono što svatko radi, samo na bolji način. Stoga svakoga dana radite na tome da budite bolji – jedan je od ključnih savjeta svjetski poznatog brazilskog ugostitelja Alexa Atala za postizanje uspjeha u ugostiteljstvu.

Piše: Igor Kutil, direktor Kutil d.o.o. 

Brazilac Alex Atala konstantno se nalazi na listi 50 najboljih svjetskih ugostitelja te je jedan od rijetkih voditelja restorana koji je svake godine na Forbesovoj listi. Njegova su pravila uspjeha vrlo jednostavna, no ipak dosta teško ostvariva.

Napisao je tri knjige o svojem radu te često sudjeluje na brojnim konferencijama na kojima otkriva svoje tajne uspjeha. Izdvojili smo one najkonkretnije:

OBRAZOVANJE JE KLJUČNO

Svatko smatra da može napraviti odličnu kavu, no nijanse razlikuju profesionalnog i educiranog ugostitelja od onog prosječnog. Usluga u svakom trenutku mora biti vrhunska. Edukacija, vježbanje i isprobavanje novih stvari predstavljaju ključ uspjeha.

PRONAĐITE NAJBOLJU RUTINU

Jedini način da postanete veliki jest da pratite iste stvari svakodnevno. Da biste dostigli savršenstvo, morate imati pravu rutinu koja će rezultirati boljim raspoređivanjem vremena i efikasnijem ispunjavanjem ciljeva.

BUDITE KREATIVNI

Ovaj je savjet uključen u sve savjete za dobro poslovanje, no jako ga je teško u potpunosti ostvariti. Kreativnost ne podrazumijeva da radite ono što nitko više ne radi, već podrazumijeva da činite ono što i svi, ali što nitko ne očekuje. Alex vam poručuje kako za kreativnost prvo treba razviti okuse, a da biste to postigli – marljivo radite, čitajte, informirajte se, kušajte što više sličnih proizvoda…

BUDITE ISKRENI

Nemojte činite nešto samo zato što će se prodavati. Ako je vaš proizvod ili usluga savršen, privući će publiku koja će to znati prepoznati.

PAZITE NA DETALJE

Ne zaboravi paziti na detalje, to će te samo poštedjeti nepotrebnih troškova. Pa tako ovaj vrhunski ugostitelj kaže kako je u njegovom restoranu zabranjeno udarati vratima hladnjaka, ne zato jer to nekome smeta, već zato što će nakon tisuću udaranja tijekom nekoliko dana prouzročiti kvar. A to predstavlja novi nepotrebni trošak.

PERFEKCIONIZMOM DO ZARADE

Nije teško učiniti ono što nitko ne čini. Teško je napraviti ono što svatko radi, samo na bolji način. Stoga svakoga dana radite na tome da budite bolji.


6 vještina koje pokazuju jeste li dobar konobar

Kao što smo već nekoliko puta napomenuli, konobarski posao zahtijeva puno predanosti, znanja i vještina,a neke sitnice otkrivaju jesi li za taj posao. Danas mnogi smatraju kako svi mogu biti ugostitelji te kako se radi o ne toliko zahtjevnoj profesiji. Oni koji rade ovaj posao znaju da to nije točno, a prema sljedećim kriterijima procijenit ćete kakav ste profesionalac.

  1. Dobro pamćenje

Dobra memorija spašava svakog konobara. Pamćenje velikog broja narudžbi sigurno nije lak zadatak, posebno za konobare koji su tek započeli raditi taj posao. Vaše pamćenje direktno ima utjecaj na stvaranje gužvi i zadovoljstvo korisnika, a ako krivo donesete narudžbu sami sebi radite dupli posao.

Ako ne možete drugačije, zapisujte narudžbe. Vizualni tipovi narudžbe će povezivati s licem osobe koja je naručila određeno piće te zapamtiti što je koja osoba naručila bez miješanja narudžbi.

  1. Ljubaznost

Uvijek budite smireni i nemojte raspravljati s gostom. Vodite se motom da je gost uvijek u pravu, iako smatrate drugačije.

Zapamtite da će vaše ponašanje utjecati ne samo na osobu s kojom raspravljate, nego i na ostale goste, koji su sigurno važniji od jedne problematične situacije.

  1. Dobro se nositi s kritikom

Kada ste konstantno u kontaktu s velikim brojem osoba, normalno je da s vremena na vrijeme primite neku kritiku. Nemojte se uvrijediti, već na to gledajte kao na priliku za poboljšanje.

  1. Timski igrač

U većim ugostiteljstvima mora postojati podijeljenost poslova i organiziranost, no da bi sve dobro funkcioniralo potrebno je da kolege „uskaču“ jedni drugima u pomoć. Ako se striktno držite „svojih“ stolova dok je u drugom kraju kafića poprilična gužva, a vi ne radite gotovo ništa, vjerojatno znači da niste baš neki timski igrač.

  1. Pristojno ponašanje

Dečko u trenirci ili poslovna osoba za vas moraju predstavljati isto. Ne ponašajte se drugačije prema drugačijim gostima. Profesionalnost i kulturni pristup nužan je prema svima. Bez iznimke.

  1. Otpornost na stres

Gužva nastane baš kada ste planirali malo odmoriti. Iznenada vam kolega javi da vam ne može doći u smjenu. Ostanete bez čistih šalica za kavu.

Neočekivane stvari i pogreške se događaju te ne preostaje ništa drugo nego se nositi s njima na što bolji način. Izazovi su dobar način za učenje i sprječavanje novih pogrešaka.