Smjeli predstavio vrhunsku delikatesu – pršut od crne slavonske svinje

721
Foto: Borna Subota

Na nezaobilaznoj adresi ljubitelja dalmatinskih delicija – u zagrebačkom dućanu Smjeli, premijerno je predstavljen vrhunski proizvod! Pršut od crne slavonske svinje nova je delikatesa koju morate imati na blagdanskom stolu. Kako je riječ o ograničenim količinama i mesu vrhunske kvalitete, cijena je nešto viša od dalmatinskog pršuta, no istinski gurmani neće propustiti prigodu.

Foto: Borna Subota

Ovaj jedinstveni suhomesnati proizvod rezultat je dvogodišnje suradnje Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i dugopoljske tvrtke Smjeli, koja je poznata po proizvodnji vrhunskih dalmatinskih pršuta, redom šampiona na domaćim i međunarodnim sajmovima.

„U protekle dvije godine probno smo proizveli ukupno šezdesetak komada pršuta od crne svinje i oduševljeni smo dosadašnjim rezultatima te iduće godine planiramo napraviti stotinjak komada pršuta“, kaže Vlade Prančić, vlasnik tvrtke Smjeli. Njegovi pršuti nastaju u odličnim uvjetima i idealnom prirodnom okruženju. Iako je dugopoljska tvornica opremljena najsuvremenijom tehnologijom, receptura je ostala tradicionalna i pretočena u sloganu „kao nekad“.

Foto: Borna Subota

„Crna slavonska svinja se u zove još i fajferica, jer je nastala krajem 19. i početkom 20. stoljeća na imanju vlastelina Pfeiffera u Orlovnjaku u okolici Osijeka. Naša je autohtona pasmina, a meso joj je iznimne kvalitete, s visokim sadržajem intramuskulatne i intermuskularne masti i dobrom sposobnošću vezivanja vode (malo kaliranje).

Zahvaljujući tome idealna je za proizvodnju suhomesnatih proizvoda poput kulena, kobasice, slanine i šunke, a upravo se pokazalo i pršuta“, istaknuo je Ante Madir, dr.vet.med, izvršni direktor Klastera Hrvatskog pršuta.

Foto: Borna Subota