Spavaju li barmeni zimski san?

Prošetate li centrom bilo kojega grada u Hrvatskoj, primijetit ćete kreacije toplih koktela koje savršeno nadopunjuju advent. Danas je sve teže biti drugačiji, ali svake godine iznenade nas zanimljivi i neobični topli kokteli koji se pojavljuju u ponudi.

Piše: Ivana Jandrijević, Udruga konobara i barmena Hrvatske

I da odmah na početku odgovorimo na pitanje iz naslova: Nekad možda i jesu, ali danas su barmeni jako, jako aktivni u hladnijem dijelu godine. U zadnjih nekoliko godina širu populaciju ljudi sve je teže zadovoljiti samo s kuhanim vinom, toplom čokoladom i punčem. Prošetate li centrom bilo kojega grada u Hrvatskoj, primijetit ćete kreacije toplih koktela koje savršeno nadopunjuju advent.

Danas je sve teže biti drugačiji, ali svake godine iznenade nas zanimljivi i neobični topli kokteli koji se pojavljuju u ponudi. Pregršt boja i okusa zasigurno mogu zadovoljiti i najkritičnija nepca. Upravo zato barmeni danas moraju težiti ka tome da stalno mijenjaju pravila igre i potražnje. Nema više zimskog sna. Svaki barmen mora znati sve o okusima, aromama i mirodijama. Svaki dan učiti o novim alkoholima – onim teškim, tamnim, odležanim, zimskim, ali i onim laganim – bijelim i osvježavajućim, ljetnim.

Eksperimentiranje s okusima je zabavni dio posla koji bi barmena trebao veseliti možda i više nego sama izrada koktela prema standardnim recepturama koje je dobio isprintane. Kreiranje koktela razvija razmišljanje, stvara jednu novu dozu samouvjerenosti, tjera na učenje i težnji ka perfekcionizmu.

UMJETNICI MODERNOG BARSKOG DOBA

Barmeni se umjesto paletom boja igraju paletama okusa i barmeni u Hrvatskoj vrlo su uspješni u tome. S ponosom svaki dan čitamo o brojnim uspjesima barmena koji osvajaju natjecanja svjetske i državne razine. Otvaraju barove koji šire vidike i nadmašuju sve dosad viđeno. Organiziraju edukacije koje se popunjavaju u tren oka. Jednom kad uđete u barsku subkulturu, teško se oteti stalnoj potrebi za napretkom, ma kakav on bio. Mi smo relativno malena država s kvalitetnim, zaigranim i inspiriranim ljudima na barskoj sceni. Uz malo zdrave konkurentske kompetitivnosti sigurna sam da će čitava barska kultura i struka postati zamijećene, cijenjene i čak preferirane.

Došao je trend zimskih koktela koji je meni osobno vrlo drag. Ovo je dio godine kad nemaš pojma što te očekuje, što su smislili i hoćeš li se oduševiti. Zimski kokteli mogu biti kao i božićni pokloni. Dok ga odmotavaš iznimno se veseliš, a kad otvoriš, unutra može biti novi mobitel ili nove čarape – i jedno i drugo je dobro, ali ako baš možeš birati, izabrat ćeš mobitel. Ali iščekivanje i odmotavanje ima svoje draži.

Spajanje običnih okusa na neobičan način. Ili neobičnih okusa na običan način. Kako god okreneš, svake zime barmeni me iznenade nečim zanimljivim. Zanimljivo je uvijek prikladna riječ jer vrijedi za loše i dobro, ovisno o rezultatu. Kada isprobavate novi kokteli, neki vam se neće svidjeti, a neki će vas oboriti s nogu (figurativno). Gost bi uvijek trebao razgovarati s barmenom. U ovom slučaju, niti gost niti barmen ne smiju se praviti da znaju sve. Gost treba biti otvoren za nešto novo i nešto divlje. Dati svoje povjerenje barmenu da odabere ispravne okuse za njega. Barmen mora biti skroman, slušati i dati sve od sebe da udovolji i najzahtjevnijim gostima. Ako si barmen, prihvati specifične želje kao izazov, a ne kao uvredu.

LJUBAV I TEHNIKA

Ono što primarno barmena zadržava u ugostiteljskoj i uslužnoj djelatnosti je ljubav prema tom poslu. Obično učimo naše barmene da ljubav i tehnika stvaraju umjetnost. Ljubav je s razlogom na prvom mjestu, a to je zato što, ne zavolite li svoj posao, lako zaostajete za novim trendovima koje stvaraju oni koji svoj posao vole. Tehnika je tu iz razloga što je jednostavno morate znati kao što svaki posao zahtijeva određena znanja. Svladate li tehniku, a posao vas ne zanima, doći ćete do jedne razine gdje ćete se prestati razvijati. Nezainteresiranost često rezultira i promjenom karijere. Rijetko tko je zadovoljan poslom koji mu ne predstavlja barem maleni izazov. Velika prednost revolucije barske struke je što danas vlasnici i voditelji podržavaju kreativne igre u šanku dok god to ne prelazi granice.

Budite svoj najveći izazivač, neka vam kolege budu inspiracija i konkurencija u jednom. Iskoristite svoje maksimume, educirajte se i eksperimentirajte jer barska struka svakako ima budućnost, svijetlu budućnost.