U Splitu 21. veljače, a u Zadru 22. veljače organizirana su dva Wine ViP Eventa na kojima su sudionici pokazali veliku humanost. Prvi su je pokazali hoteli domaćini u Splitu hotel Amphora, a u Zadru hotel Amare, zatim Alexander Commerce – tvrtka koja je osigurala vrhunske vinske čaše Schott Zwiesel za prikupljanje donacija, potom i PIK Vrbovec, Dukat President Hrvatska, restorani Šug, Zrno Soli, Evala, Chefovi i Mastechefovi, svi partneri – izlagači, govornici, svi gosti i uzvanici … koji su svojim donacijama pomogli u realizaciji ove lijepe priče.
U Splitu je za Sanus – Udrugu roditelja djece oboljele i liječene od karcinoma na humanitarnoj večeri i na Wine ViP Eventu sakupljeno 3.924,58 eura, a u Zadru za LIGU protiv raka ZADAR sakupljeno je 1.731,47 eura.
Oba događaja su bila dobro posjećena i ostavila su lijep dojam. Atmosfera je kao i uvijek bila vrlo pozitivna i vesela i s velikom emocijom svih prisutnih jer su prepoznali značenje ove humane note koju je organizator Dantes sa kompletnim timom pokrenuo.
Bogati program događaja u Splitu je započeo panelom o kvaliteti enogastronomije Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske na kojem su gostovali direktorica TZG Splita Alijana Vukšić, pročelnica za turizam Matea Dorčić, zamjenik direktorice TZ SDŽ Joško Stella, ugostiteljski znalac i vlasnik restorana Zrno Soli iz Splita Ivica Vrdoljak, te poseban gost sommelierski prvak Austrije Suvad Zlatić Suwi uz moderiranje novinarke Sandre Barčot.
A u Zadru niz edukacija je otvoren degustacijskom radionicom „4 vina – 1 regija: vinska revolucija sjeverne Dalmacije“ pod vodstvom Manuele Plohl. Prof., MA WSET certificirane edukatorice a predstavljena su vina Mas-vin, Kervin, Bora vina i Vina i likeri Fiolić.
Osim navedenih radionica, bile su tu i mnoge druge radionice o važnosti podizanja izvrsnosti usluge, mentorice i stručnjakinje za gostoljubivost Sanje Krmpotić pod nazivom Gostoljubivost – ključ budućnosti ugostiteljstva i turizma, te savjetnice i edukatorice za customer service, Svjetlane Ranek Franjul o moći emocije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.
Od voditeljice ključnih kupaca u Alexander Commercu Ive Šetine sudionici su imali priliku saznati sve što trebaju o najkvalitetnijim čašama, dok su Franckov barista Tomislav Mraović i Zoran Trkulja demonstrirali alternativne metode pripreme kave.
O Degrassi vinima u Splitu je govorio Moreno Degrassi, a u Zadru Antonio Degrassi, a poseban bonus ovogodišnjem programu bila je radionica o sakeu – japanskom eliksiru života, pod vostvom austrijskog sommelierskog prvaka Suvada Zlatića Suwija.
Program je zaključen druženjem s mnogobrojnim izlagačima kao i uživanjem u pravom enogastronomskom događaju. Mnogobrojne degustacije i prezentacije raznih lokalnih, ali i regionalnih proizvođača, organizirane su uz klape i fantastičnu atmosferu.
Eventi su održani pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, te Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, a uspješnoj realizaciji je pridonio i niz partnera: Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica grada Splita, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Zadarska županija, Grad Zadar i TZG Zadra, Obrtnička komnora Zadarske županije, Alexandercommmerce, PIK Vrbovec, Dukat Hrvatska, RB Auto, hotel Amphora i hotel Amare i Auto Hrvatska Renault.
Ovoga tjedna se team Wine Vip Eventa seli na Kvarner gdje će 28. veljače 2024. godine u Rijeci, u Grand hotelu Bonavia, biti održano riječko izdanje ove jedinstvene manifestacije.