Tjedan crne slavonske svinje u Osijeku: najbolje od Slavonije na tanjurima renomiranih restorana

Doživite zlatnu jesen u Osijeku uz specijalitete crne slavonske svinje u restoranima Grada na Dravi

Svako planiranje putovanja uključuje i istraživanje gastronomske scene destinacije i pronalaženje savršenog mjesta za nezaboravno čašćenje nepca. Planirate li put istoka između 5. i 13. studenog 2022., u Osijeku ćete imati jedinstvenu priliku kušati birana jela od nadaleko poznate crne slavonske svinje. Najbolja kontinentalna destinacija gradskog turizma bit će tako i najbolja destinacija vrhunskog gurmanskog užitka u kojoj ćete tijekom Tjedna crne slavonske svinje u određenim restoranima moći kušati “black menije” s inovativnim jelima ove autohtone i tradicionalne pasmine. Čarolija okusa jela od crne slavonske svinje na posebnim menijima bit će dostupna u šest renomiranih restorana grada i okolice: Crna svinja, Čingi Lingi čarda, Lumiere, Projekt 9, Zimska Luka i Restoran Waldinger.

Sočnost, kvaliteta i mesnatost samo su neke od odlika crne slavonske svinje, a u rukama vrhunskih chefova kuhinje one će se na tanjuru spajati sa svježim i sezonskim namirnicama u harmonična i bogata jela. Tako će se, primjerice, na jelovnicima moći pronaći sporo kuhani vrat crne svinje na pireu od bundeve ili pak file crne svinje u tartufati. Da je odabir pravog vina ključan element gourmet doživljaja, poznata je stvar pa se uz bogatstvo okusa preporučuje i „bogato vino“ iliti vino punog tijela, a za preporuku ili odabir pobrinut će se vaši topli domaćini. Preporuka će prvenstveno biti kušanje vina osječkih vinara, odnosno vinara s osječkom adresom čiji su se vinogradi smjestili u plodonosnim vinogorjima hrvatskog Podunavlja: Baranji i Erdutu.

Tjedan crne slavonske svinje bit će tako prilika svim gurmankama i gurmanima da posjete srce hrvatskog istoka u jesenskom ruhu i zaljube se u njega kroz želudac. Posjetite li Osijek i njegovu okolicu u vrijeme Tjedna crne slavonske svinje, imat ćete jedinstvenu priliku proširiti svoju enogastronomsku avanturu upoznavajući se i s tradicijom Martinja na slavonsko-baranjskim vinogorjima kada užitak u vinu dobiva posebnu čar.

Osim što je slavonska metropola dobro poznata destinacija odlične gastronomije, nagradu Najbolje kontinentalne destinacije gradskog turizma 2022. dobila je zahvaljujući nizu aktivnosti koje posjetitelje očekuju u Gradu na Dravi. Ovo je grad koji spaja regionalnu, tradicionalnu enogastronomsku ponudu i ambijent vrhunskih restorana, a njegova bogata kulturno-povijesna baština jednako je privlačna istraživačima gladnima znanja i onima koji se izgube u detaljima arhitekture i spokoju prirode. Grad je to baroka, secesije, historicizma, umjetnika i sportaša, zanimljivih muzeja i događanja, studenata i noćnog života, šetnica i parkova, rekreacije te, u konačnici, grad toplih domaćina i bogate trpeze. Ako već pristupačne cijene i vrhunska jela nisu bili dovoljan razlog da se zaputite putem istoka, ljepota Grada na Dravi sigurno može biti snažan motiv za posjet središta hrvatskog istoka.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d.d.