Top odredišta: Hrvati žele putovati u domaće destinacije

Dok sanjare o tome da promijene okolinu i prenoće van svog doma, putnici iz Hrvatske najviše su zaželjeli odsjesti u apartmanima, hotelima, gostinjskim kućama, vikendicama i resortima

Iako su planovi o putovanjima trenutno stavljeni na čekanje, podaci koje je prikupio Booking. com otkrivaju kako to nije zaustavilo ljubitelje putovanja da sanjare. Pregledavajući milijune “Popisa želja” koje su putnici kreirali na platformi Booking.com u posljednjim mjesecima, s više od 100.000 različitih destinacija zabilježenih od početka ožujka, donosimo top destinacije i smještajne jedinice o kojima su putnici razmišljali dok su čekali vremena kada će moći ponovno početi putovati.

Destinacije poput Balija, Andaluzije, Londona, Floride i Pariza i dalje inspiriraju ljubitelje putovanja diljem Hrvati žele putovati u domaće destinacije Dok sanjare o tome da promijene okolinu i prenoće van svog doma, putnici iz Hrvatske najviše su zaželjeli odsjesti u apartmanima, hotelima, gostinjskim kućama, vikendicama i resortima svijeta, ali zbog neizvjesne situacije čak 51% putnika globalno na svojem Popisu želja označilo je destinacije unutar svoje zemlje, za razliku od prošle godine kad je u isto vrijeme 33% putnika izrazilo želju posjetiti domaće destinacije.

U 2020. na Popisu želja putnika iz Hrvatske je čak 48% onih koji žele posjetiti destinacije unutar Lijepe naše što predstavlja rast u usporedbi s 2019. godinom kad se tako izjasnilo 38% domaćih putnika. Od početka ožujka na vrhu Popisa želja domaćih destinacija putnika iz Hrvatske našli su se Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik, Opatija, Rijeka, Makarska, Rovinj i Osijek što nam govori da se putnici vesele posjetiti sunčane gradove na obali i plaže, ali i vrevu koju nude veliki gradovi u unutrašnjosti nakon tjedana provedenih u izolaciji.

Putnici koji su već posjetili te destinacije preporučuju ih zbog povijesti i predivnih starih građevina, šetnji uz rijeke ili more i ljubaznih ljudi. Kad govorimo o pustolovinama u inozemstvu, putnici iz Hrvatske najviše sanjare o velikim europskim gradovima kulture kao i o destinacijama u susjednim zemljama.

Na tom popisu našli su se Istanbul na prvom mjestu, zatim Budimpešta, London, Beograd i Pariz, a u top destinacijama našli su se i Rim, Lisabon i Sarajevo.

Jednako tako, na Popisu želja zemalja koje bi putnici iz Hrvatske htjeli posjetiti nalaze se Italija, Turska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija. Ipak, domaće destinacije su i dalje omiljene putnicima iz Hrvatske na Booking.com Popisu želja. Dok sanjare o tome da promijene okolinu i prenoće van svog doma, putnici iz Hrvatske najviše su zaželjeli odsjesti u apartmanima, hotelima, gostinjskim kućama, vikendicama i resortima. Čak 41% putnika iz Hrvatske tijekom posljednja dva mjeseca izrazilo je želju da odsjedne u apartmanima, što je puno više od globalnog prosjeka koji iznosi 20%.

Na top 1000 globalnoj listi najpoželjnijih destinacija svijeta našlo se čak devet regija iz Hrvatske sa Splitsko-dalmatinskom županijom na vrhu, nakon koje su se na listi našle Istra i Dubrovačko-neretvanska županija.