Trogir i Hvar će ugostiti 39. jedriličarsku regatu Europske svemirske industrije

Po prvi puta u hrvatskoj povijesti tradicionalna jedriličarska regata Europske svemirske industrije, Ariane’s Cup, dolazi na hrvatsku obalu Jadrana. Od 6. do 9. listopada 2018. Trogir i Hvar te okružujući akvatorij će ugostiti preko 900 pripadnika Europske svemirske industrije koji će se skupiti na više od 110 brodova. 39. po redu Ariane’s Cup time će postati najveća višednevna regata u povijesti Hrvatske.

Startna točka regate je trogirska marina Baotić odakle će se zaploviti prema Hvaru i do Palmižane, koja će biti najdalja točka plova. Nakon Palmižane jedrilice će se okrenuti i vratiti u marinu Baotić. Osim pet regatnih utrka sudionici će uživati u popratnom programu u baznim marinama i upoznati se s hrvatskim povijesnim i prirodnim obilježjima.

Ariane’s Cup pod sobom drži neprofitna organizacija OSCAR koja je ove godine odabrala hrvatsku agenciju Business Sailing Experience Agency za organizaciju regate. BSE Agency je specijalizirana za organiziranje korporativnog jedrenja kroz industrijske regate, seminare na jedrilicama i korporativni team building.

“Organizatori Ariane’s Cupa već godinama pokušavaju doći s regatom u Hrvatsku jer su opčinjeni ljepotom našeg mora. Prošle godine su nam povjerili organizaciju svoje regate i zahvaljujući profesionalnosti ljudi u hrvatskoj nautici vrlo brzo smo osigurali sve potrebne uvjete da Ariane’s Cup po prvi puta dođe u naš Jadran. Ovakav događaj ima veliki značaj za naš turizam ali i gospodarsku suradnju. Time aktivno razvijamo izvansezonski i nautički turizam što je u skladu sa strategijom cjelokupnog hrvatskog turizma.” izjavio je Tomislav Gavazzi, vlasnik Business Sailing Experience Agency.

“Ali tu također postoji i sjajan potencijal za razvijanje odnosa s vrhunskim kadrovima iz svemirske industrije. Jedna od svrha ove regate je povezivanje hrvatske znanosti i industrije s vodećim europskim i svjetskim predstavnicima svemirske industrije. Druženje u neformalnom okruženju jedrilica odlična je prilika da se hrvatski znanstvenici i menadžeri iz povezanih industrija predstave i upoznaju. Budući da je prošli mjesec potpisan sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije o suradnji u mirnodopske svrhe, Ariane’s Cup nam dolazi u pravom trenutku.” rekao je g. Gavazzi.

Najveće europske kompanije koje imaju udio u svemirskoj industriji tradicionalno šalju svoje posade na Ariane’s Cup, za ovu godinu su već potvrđene posade od kompanija poput Airbusa, SES, European Space Agency, Daimlera i Eutelsata. O popularnosti regate govori i činjenica da su sve prijave stigle u roku od mjesec dana te je registracija trenutačno zatvorena.

Ariane’s Cup, koji je dobio naziv po jednokratnoj europskoj raketi, tradicionalno je okupljanje zaljubljenika u jedrenje ali rezervirano isključivo za pripadnike Europske svemirske industrije. Do sada se održao 38. puta na raznim lokacijama diljem svijeta – Karibima, Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj itd. Regata se prvi put održala 1979. te je brojala svega 10 brodova, a ove godine se očekuje da će oboriti svoj dosadašnji rekord po broju sudionika.