Turizam se ne događa slučajno – primjeri dobre prakse

1009

Nekoliko novih hotela, neprestana ulaganja u obnovu postojećih kapaciteta, rast kvalitetnih kapaciteta u obiteljskom smještaju, obnova šibenskih tvrđava, osmišljena ponuda i ogroman potencijal u nautičkom turizmu rezultirali su izvrsnim turističkim rezultatima u Šibensko-kninskoj županiji. Od početka siječnja do kraja travnja ovu je županiju posjetilo više od 53.400 gostiju koji su ostvarili 168.570 noćenja. To je rast od 19 posto u dolascima i 26 posto u noćenjima u odnosu na prva četiri mjeseca 2016.

Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije kaže kako je prošla godina s povećanjem od 17 posto u odnosu na 2015. bila iznimno uspješna. „Istaknula bih povećanje u segmentu nautike od čak 11 posto.

Upravo ovaj oblik turizma u proteklih nekoliko godina bio je u stagnaciji ili minusima. Iznimno me veseli i povećanje u segmentu domaćih gostiju koji čine više od 20 posto udjela u ukupnom broju noćenja. Iako je teško očekivati da ćemo ponoviti prošlogodišnje odlične indekse, ovakvi rezultati motivacija su da radimo još više i još bolje“, ističe direktorica županijske turističke zajednice.

Ovaj dio Dalmacije najviše vole njemački turisti. U ukupnom udjelu oni zauzimaju velikih 15 posto, a u prošloj godini zabilježen je porast od čak 13 posto. Slijede gosti iz Češke, Poljske, Slovenije, Slovačke te Austrije, zemlje iz koje u Šibensko-kninsku županiju dolazi najviše nautičara.

Ovu županiju sve više otkrivaju gosti iz dalekih zemalja, osobito iz Koreje, u čijem glavnom gradu Seulu županijska turistička zajednica posljednjih nekoliko godina predstavlja bogatu turističku ponudu. Gostima iz dalekih zemalja iznimno je zanimljivo kulturno i prirodno naslijeđe poput nacionalnih parkova Krke i Kornata, ali i UNESCO baština, kao što je Katedrala sv. Jakova.

NOVI PROIZVODI

Svi koji rade u turizmu znaju da se ovakvi rezultati ne događaju slučajno. Koliko god zvučalo kao floskula, činjenica je da je uspjeh rezultat sinergije privatnog i javnog sektora, neprestanog ulaganja u kvalitetu smještaja, dobro osmišljene ponude i kvalitetnih marketinških aktivnosti. Primjerice, za razvoj cikloturizma kao najbrže rastuće niše u turizmu, koji k tome produljuje sezonu, potrebno je stvoriti određene preduvjete.

U Šibensko-kninskoj županiji na razini sustava turističkih zajednica prije nekoliko godina iniciran je i supotpisan sporazum o razvoju ovog oblika turizma. Trasirane su i kategorizirane cikloturističke rute, usvojeni županijski standardi označavanja, izrađeni su web i brošura, a označavanje ruta u finalnoj je fazi. S 90 staza s ukupno 2.300 kilometara, ova je regija postala atraktivno odredište za bicikliste.

U pripremi je sličan projekt koji se odnosi i na trail staze, a neprestano se ulaže u razvoj ruralnog turizma i eno-gastro ponudu. Uz autohtonu sortu babić, drniški i dalmatinski pršut – dvije nezaobilazne delicije zaštićene EU oznakom zemljopisnog podrijetla, dodatni vjetar u leđa je i vijest koja je stigla krajem svibnja. Šibenski restoran Pelegrini drugu godinu za redom najbolji je restoran u Hrvatskoj u nacionalnom izboru u organizaciji Jutarnjeg lista i Vinarta.

LIKE HOME I PODBRENDOVI

Smještajni kapaciteti iznimno su važni za razvoj turizma. Donedavno, najveći broj noćenja u hotelskom smještaju realizirao se u Solaris Resortu i vodičkim hotelima, pa iako su i dalje Šibenik, Vodice i Primošten najposjećenije županijske destinacije, u proteklih nekoliko godina grade se novi hoteli.

Danas se u hotelskom smještaju nudi oko 13 tisuća ležajeva dok je u kampovima oko 14 tisuća mjesta, a više od 60 posto kapaciteta Šibensko-kninske županije čini obiteljski smještaj. S obzirom na tako značajan udio u ukupnom smještaju, prije godinu dana pokrenut je projekt labellinga obiteljskog smještaja, a već 88 objekata nosi oznaku ‘Like Home’. Ova oznaku dobili su svi koji zadovoljavaju propisane standarde. Na taj način podiže se razina kvalitete i usluge u ovom segmentu čineći ga konkurentnim po kvaliteti i cijeni. Like Home jedino je označavanje kvalitete obiteljskog smještaja u Hrvatskoj koje ima i podbrendove – city, rural, bike i luxury.

ŠTO POSJETITI?

Obnovljene Tvrđave sv. Mihovil i Barone postale su hit među gostima. Ovoga ljeta na njima nas očekuje 27 događanja, a protekle tri godine održano je više od šezdeset glazbeno-scenskih i filmskih evenata koji su pozicionirali Šibenik među vodeća koncertna odredišta u Hrvatskoj. Na obnovu čeka i renesansna Tvrđava sv. Nikole – jedna od tri takva zdanja na Sredozemlju. Impozantno je uzdignuta na ulazu u životopisni, krivudavi kanal sv. Ante koji povezuje grad Šibenik s otvorenim morem.

Očarat će vas mediteransko ozračje Šibenika i živost njegovih kamenih ulica koje vode do Katedrale sv. Jakova, kulturnog i duhovnog središta grada. Čak pet generacija više od stotinu godina radilo je na tom UNESCO-vom spomeniku za kojeg će vam se učiniti da je izliven iz jednog dijela. Zanimljiva je činjenica da je šibenska katedrala jedina u Europi sagrađena bez uporabe vezivne žbuke i drvenih konstruktivnih elemenata. No, mnogima je zanimljiviji podatak da je njen graditelj Juraj Dalmatinac na apsidama osim dvije lavlje, isklesao i 71 ljudsku glavu, navodno, svojih suvremenika iz 15. stoljeća.

Nacionalni park Kornati s više od 140 otoka toliko je očarao irskog pisca Georgea Bernarda Shawa da je napisao legendarnu rečenicu: „Bog je želio okruniti svoje djelo i tako stvori Kornate prosuvši suze, zvijezde i uzdahe“. Bajkovitu ljepotu osjetit ćete posjetite li i Nacionalni park Krka sa sedam sedrenim slapova.

U ovoj županiji je Krapanj, najmanji naseljeni hrvatski otok i najniži jadranski otok poznat po lovu i preradi spužve. Ljepotom privlače otoci Kaprije i Žirje dok Murter nije samo poznato turističko odredište, nego i otok poznat po vrhunskim kalafatima. Na Prviću ne propustite Memorijalni centar filozofa i izumitelj Fausta Vrančića, a atraktivni otok Zlarin njeguje tradiciju lova i prerade crvenog koralja. Ljubitelji divlje dalmatinske prirode i krša neće propustiti zaleđe i središta kulturne baštine te gradove Drniš, Knin i Skradin, ali i Pakovo Selo, nezaobilaznu destinacija ruralnog turizma… I mogli bismo nabrajati tako unedogled.

„Kad imate toliko ljepote na relativno malom prostoru teško je odabrati što posjetiti u nekoliko dana odmora. Uz  ljepote dvaju Nacionalnih parkova Krke i Kornata, kao i  šibenske Katedrale Sv. Jakova,  naša županija pruža obilje mogućnosti za uživanje i odmor. Svakako moram istaknuti nautički turizam budući smo zbog fenomenalnog akvatorija i Kornata nezaobilazna nautička destinacija. Kulturni turizam, eno-gastro turizam, ruralni turizam, aktivni turizam… mnogo je razloga za dolazak“, zaključuje Željana Šikić.