U Zadru u tijeku Tuna, Sushi & Wine Festival

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Od utorka 18. do subote 22. travnja održava se sedmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival, najznačajnija godišnja gastronomsko-turistička manifestacija Turističke zajednice grada Zadra

Cilj ovog višednevnog eventa je u predsezonskom razdoblju predstaviti Zadar i njegov kraj kroz gastronomsku ponudu i jela od plave i bijele ribe. U Zadarskoj se županiji nalazi preko 50% hrvatske ribarske flote i preko 80% uzgajališta bijele i plave ribe. Većina tvrtki u djelatnosti marikulture nalazi se baš ovdje, riba je u Zadru glavni gastronomski brand zbog čega je Tuna, Sushi & Wine Festival osobito značajan.

Prvi TSW Festival održan je u siječnju 2015. godine na inicijativu Japansko-hrvatskog društva prijateljstva, a pokretanje manifestacije podržalo je Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj te Ministarstvo turizma i sporta RH, dok su organizaciju preuzeli Turistička zajednica grada Zadra i grad Zadar te čitav niz drugih partnera, prvenstveno Klaster marikulture – grupacija uzgajivača tune.

Cilj je bio povezivanje gospodarske, gastronomske i turističke ponude zadarske regije s Japanom i japanskim tržištem.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Kroz kuharske radionice zadarski su kuhari educirani za tretman mesa tune, a na događaj su stizali i brojni japanski novinari koji su kroz svoje izvještaje i reportaže prezentirali Zadar kao mjesto iz kojeg u sushi i sashimi te druga jela bogate gastronomije Japana stiže najkvalitetnija tuna. Osim toga, Zadar je japanskoj javnosti kroz novinarske reportaže prezentiran kao osobita turistička atrakcija.

Ove godine Tuna, Sushi & Wine Festival će imati svoje, opet drugačije lice. Čitav je program smješten na Trgu Petra Zoranića. Svaki će festivalski dan biti obilježen drugačijim sadržajem. Programi će se odvijati u dva termina, od 11 do 14 i od 18 do 22 sata. Večernji će termini imati prvenstveno zabavnu stranu, s koncertima ili nastupima DJ-a s pratećim kulinarskim programom za sve željne dobre morske hrane, dok će jutarnji programi biti ponešto ozbiljniji te će imati svoje tematske priče.
Više detalja o programu na ovoj poveznici.