Uloga logistike u postizanju dobrih turističkih rezultata

Hrvatska je zemlja sa značajnim izravnim doprinosom turizma nacionalnom BDP-u. Po dosadašnjim brojkama i statističkim pokazateljima vidljivo je da je turistička sezona u Hrvatskoj i ove godine odlična – podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno više od 11,5 milijuna dolazaka i gotovo 57 milijuna noćenja, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja povećanje od 10 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima.

Izazov velikih brojki

Hrvatska tijekom špice turističke sezone potencijalno ima i do četiri puta više stanovnika (primjerice, 2019., kada smo imali 21 milijun turista) te su u tom kontekstu glavni izazovi osigurati kvalitetnu radnu snagu koja će “iznijeti” turističku sezonu, kao i realizirati sigurne i optimizirane lance opskrbe koji su stupovi neometanog poslovanja, osobito u dinamičnom periodu kakav je turistička sezona.

Logistika je iznimno važna

S povećanim brojem turista dolazi do povećane potražnje za smještajem, hranom, prijevozom i drugim uslugama. Cilj je svake tvrtke, bilo uslužne, bilo proizvodne, osigurati pravodobnu i pouzdanu distribuciju svojih proizvoda uz optimizaciju troškova. Kako bi opskrbni lanac funkcionirao u otežanim uvjetima kao na vrhuncu turističke sezone te odgovorio na složene zahtjeve kupaca, treba uskladiti sve faze poslovanja, od proizvodnje do kvalitetnog skladištenja i prijevoza. Upravo iz tog razloga sve više tvrtki posao logistike prepušta specijalistima za te procese jer o odabiru kvalitetnih distributera u konačnici ovise i poslovni rezultati.

Zoran Starčević, direktor tvrtke cargo-partner u Hrvatskoj

Tvrtka cargo-partner osigurava kompletna logistička rješenja; od organizacije prijevoza i neprekinutog hladnog lanca “od vrata do vrata” za temperaturno osjetljivu robu, preko skladištenja i distribucije svih vrsta robe (uključujući širok raspon prekomorskih prijevoza rashlađene i zamrznute robe iz bilo koje svjetske destinacije). Tako i osjetljivija roba koja zahtijeva posebnu pozornost i stručno rukovanje, poput voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, uz logistička i distribucijska rješenja tvrtke cargo-partner na turistička odredišta stiže redovito i zdravstveno ispravna jer se za njezinu ispravnost brinu stručnjaci koji prate strogo kontrolirane procese i protokole (što je dokazano i ISO, IFS i QEP certifikatima).

“Tvrtka cargo-partner ima gotovo pola stoljeća dugu tradiciju poslovanja – kontinuirano razvijamo naše sustave i informacijsku tehnologiju ukorak s vremenom, a klijentima osiguravamo personalizirana rješenja, što se pokazuje kao izuzetno važno u izazovnijim periodima poslovanja kakav je turistička sezona. Naši zaposlenici danas posluju na pet lokacija u Hrvatskoj te, osim redovitih špediterskih linija koje uključuju sve vrste prometa, osiguravamo cijeli spektar logističkih usluga, čime pridonosimo kvalitetnom lancu opskrbe i do najudaljenijih turističkih središta”, pojasnio je Zoran Starčević, direktor tvrtke cargo-partner u Hrvatskoj.

Turistička potrošnja

S obzirom na važnost jake turističke sezone za ukupni razvoj hrvatskoga gospodarstva, posebno treba istaknuti tzv. turističku potrošnju, odnosno određene financijske pokazatelje koji pokreću turizam. U svrhu povećanja turističke potrošnje, osim kvalitete usluge, treba osigurati količinu i kvalitetu robe koja zadovoljava širok krug potrošača. Tako hrvatski turistički centri – ponajviše gradovi na obali, kao i Zagreb, te sve češće i oni na kontinentu koji sustavno ulažu u razvoj turizma – ujedno postaju i distribucijski centri, a logističke mreže (cestovnog, željezničkog, zračnog i pomorskog prometa) do tih gradova zapravo su žile kucavice koje svakodnevno pokreću sve druge mehanizme.