Velike reportaže o Hrvatskoj u popularnim talijanskim časopisima Dove i Bell’Europa

171

Unatoč iznimno teškoj globalnoj situaciji uzrokovanoj pojavom korona virusa, zahvaljujući aktivnostima Predstavništva HTZ-a u Italiji, brojni talijanski specijalizirani časopisi, magazini i portali usmjereni na turizam objavljuju tekstove o prirodnim ljepotama i turističkoj ponudi naše zemlje.

Tako su popularni talijanski časopisi “Dove“ i “Bell’Europa“ u svojim travanjskim izdanjima objavili velike reportaže o ljepotama hrvatske obale.

Časopis „Dove“, čije tiskano izdanje prati preko 400 tisuća čitatelja, a online stranicu mjesečno posjeti preko 2 milijuna osoba, predstavio je projekt Rijeka EPK 2020., naglasivši kako je Rijeka grad koji se može pohvaliti mirnim suživotom različitih nacionalnosti, što ju čini pravom “lukom različitosti“. Posebno su istaknuti najpoznatiji dijelovi grada i povijesne lokacije poput Korza, Trsata, HNK Ivana pl. Zajca te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Druga reportaža, nastala kao rezultat jednotjednog jedrenja od šibenskog arhipelaga do otoka Hvara, donosi niz informacija o skrivenim ljepotama hrvatske obale koje su ilustrirane atraktivnim fotografijama. Posebno su istaknuti otoci Dvainka, Krbela Vela, Zlarin, Kaprije te Baljenac, koji je sa svojim 23 kilometra dugim suhozidima jedinstven u svijetu. Autori nisu propustili posjetiti i Nacionalni park Krka, koji na svom području krije 800 životinjskih vrsta i brojne znamenitosti poput Skradinskog buka i Roškog slapa. Na samom kraju reportaže autori ističu prirodne ljepote Hvara i Paklenih otoka, posebice uvale Vinogradišće koja je opisana kao raj za nautičare.

S druge strane, reportaža časopisa “Bell’Europa“ na dvanaest stranica tekstom i popratnim fotografijama opisuje ljepote jedinstvenog Kornatskog otočja, ispričavši i legendu prema kojoj je Bog stvorio Kornate i to od bijelih stijena koje su mu preostale nakon stvaranja svijeta. Na samom kraju reportaže navedene su i korisne informacije, poput načina dolaska na Kornate, najatraktivnijih lokacija, najboljih restorana i smještajnih objekata na tom području.

I web portal “Tgcom24.mediaset.it“, specijalizirani časopis “Caravan e camper“ i magazin “Turismo all aria aperta“ izvijestili su posebno o projektu Rijeka EPK 2020., predstavljenom na sajmu BIT u Milanu koji je održan u veljači ove godine.