Vina Belje nagrađena na velikim svjetskim ocjenjivanjima u Francuskoj

S najvećeg i najstarijeg ocjenjivanja vina u Francuskoj, Challenge International du Vin, Vina Belje su se vratila s pet medalja. Od toga su dvije zlatne medalje i to za graševinu berbe 2006. te Goldberg frankovku berbe 2012., koja je jedna od najboljih berbi crnih sorti u Baranji u posljednjih 20 godina. Srebrna odličja dobila su premium graševine berbe 2020. i nova ultra premium kupaža crvenih vina.

Još jedno veliko francusko ocjenjivanje vina donijelo je nagradu Vinima Belje ove godine. Riječ je o Mondial du Rose, posebnom ocjenjivanju vina koje je posvećeno samo rose-ima, a na kojem je Rose 2020. osvojio srebrnu medalju među više od 1.300 uzoraka rosea iz cijelog svijeta. Ovo je drugo veliko priznanje za Rose Vina Belje koje je srebrnu medalju ove godine osvojilo i na International Rose Championship u Krakowu.

„Za nas je svaka nagrada važna i daje nam dodatni poticaj za daljnji razvoj. No za potrošače vina diljem svijeta, Francuska je i dalje svjetska vinska prijestolnica zbog svoje tradicije, tehnologije proizvodnje i kvalitete vina. Vjerujem da će ove nagrade koje smo osvojili na ocjenjivanjima u Francuskoj biti poticaj vinoljupcima da uživaju upravo u Vinima Belje“ istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja.

Ocjenjivanje International du Vin se već četrdeset i pet godina održava u Bordeauxu, najpoznatijoj svjetskoj vinskoj regiji, pa na njega svake godine stiže oko 5.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta. Riječ je o neovisnom ocjenjivanju s više od 700 međunarodnih ocjenjivača među kojima su i proizvođači, distributeri vina, sommelieri i vinski stručnjaci, a za Mondial du Rose može se reći da je svjetsko prvenstvo rosea u organizaciji Francuske udruge enologa na kojem sudjeluju rose vina iz 30 zemalja svijeta.