Vinistra iz godine u godinu oduševljava

Vrhunsko vino opušta, spaja ljude, bez njega nema dobre zabave niti  gastronomije. Suvremeni svjetski trendovi pokazuju da se pije manje, ali kvalitetnije, moderni kupci su educirani i dobro znaju što žele. Može li loša energija utjecati na kvalitetu vina, istražio je poznati psihoterapeut Milan Krajnc. Samo zadovoljan vinar može napraviti vino iznimne kvalitete, tvrdi ovaj poznati Slovenac. O tome je pričao na zanimljivoj radionici ‘Kako osobnim utjecajem napraviti bolje vino’ u sklopu Vinistre.

Da je Istra prepuna pozitivne energije, potvrdila je radionica o potencijalima malvazije, sorte koja je bila u fokusu posljednjeg dana ove renomirane izložbe vina. Sommelier Filip Savić vodio je degustaciju kroz malvazije berbi od 2001. do 2013. iz privatnih arhiva šest poznatih istarskih vinara koje više nisu u prodaji. Festigia iz 2013. Vina Laguna, Kozlović 2012., Degrassi Bomarchese 2008., Coronica 2004., Matošević Alba 2001. i Poletti 2001., ugodno su iznenadili svježinom, pa su se sudionici radionice složili da bi se i arhivska vina trebala naći u prodaji.

Glavni enolog Vina Laguna Milan Budinski, na zanimljivoj radionici predstavio je osam različitih stilova malvazije od svježe suhe preko macerirane do slatke desertne i pjenušca.

„Ova sorta nudi toliko još neistraženih i neiskorištenih mogućnosti. Samo treba vjerovati u sebe i poigrati se s vinom. Iako će i u budućnosti svježa malvazija ostati glavna, trebamo otvoriti prostor i drugim stilovima kako bismo dokazali da je riječ o velikoj svjetskoj sorti“, kazao je Budinski.

Na degustaciji desertnog vina Vin de Rosa – vina Vodnjanštine, koja se proizvode u malim količinama i tradicionalno konzumiraju tijekom blagdana, posjetitelji su doznali zbog čega baš ovo vino s više od 15 posto alkohola osvaja priznanja na domaćim i međunarodnim vinskim manifestacijama.

Poreč je 26. godinu tri dana bio nezaobilazna vinska destinacija. Svi koji nešto znače na vinskoj sceni, vinoljupci i turisti – njih više od 12 tisuća, uživali su u vrhunskim vinima više od osamdeset vinara, probranim delicijama i bogatom popratnom programu, a zabava se nastavljala na porečkoj rivi do kasno u noć.

„Kušala sam uistinu mnogo vina što na Vinistri, što u istarskim restoranima. Sretna sam što sam među njima pronašla iznimnih malvazija i terana, muškata i kupaža. Riječ je o vinima izvrsnog potencijala za svjetska tržišta“, zaključila je najpoznatija njemačka sommelierka Paula Bosch, posebna gošća Vinistre, koja će još nekoliko dana ostati u Istri i istraživati vina.