Vinski razgovori & Cheers with you: Pjenušcima kroz Hrvatsku

104
Foto: Igor Emil Horvat

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” pomalo poprimaju sasvim drugi oblik. Stiplošek razvija druge koncepte u kojima više nisu uvijek u prvom planu sami vinari kao osobe, već njihova vina i malo više će se baviti tematskim degustacijama kao što su pjenušci, pojedine sorte, vinske vertikale i slično.

“S obzirom na to da se okrećemo i stručnoj prezentaciji, iznimno se veselimo suradnji sa sommelierkom vina i maslinovog ulja Nedeljkom Krupljan i njezinim projektom Cheers with you; ona je ta koja je u zajedničkim prezentacijama zadužena za stručni dio prezentacije o vinu”, izvijestio je o novostima Tomislav Stiplošek.

Tako je ovog puta tema radionice, održane u zagrebačkom caffe baru “Naša priča by Flâneur”, bila “Pjenušcima kroz Hrvatsku”, a predstavljeno je šest pjenušaca iz različitih dijelova Hrvatske.

“U tome je bila i inspiracija za tapase koji su isto tako predstavljali različite dijelove Hrvatske. Po reakcijama publike, vidimo da smo u tome i uspjeli”, naglasio je Stiplošek koji je bio zadužen za popratne zalogaje te dodao: “Još jednu stvar treba istaknuti – uspjeli smo pronaći pjenušce koji su vrlo kvalitetni, ali još uvijek nedovoljno afirmirani, tako da su većinu tih pjenušaca svi prisutni kušali po prvi puta.”

Nedeljka Krupljan, sommelierka vina i maslinovog ulja (Foto: Igor Emil Horvat)

Uvertira u degustaciju pjenušaca bila je degustacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja Del Campo obitelji Perhat iz Brtonigle. “Moja prva ljubav su vina, ali i maslinova ulja pričaju svoju prekrasnu priču. Počela sam istraživati i pronalaziti maslinare koji nemaju velike količine i za koje baš i ne čujemo često, ali imaju vrhunski proizvod. Jedno od takvih maslinovih ulja je i ulje obitelji Perhat”, rekla je Nedeljka Krupljan.

Del Campo ulje je blend dviju sorata maslina – Leccino i Pendolino. U okusu je voćno te blago pikantno i gorko, savršeno za sljubiti uz sirove škampe i uz čašu pjenušca. Zato je i bilo savršeno kao uvertira u degustaciju pjenušaca.

Nedeljka je prezentaciju započela edukacijom o tehnici kušanja maslinovog ulja, što je publika odlično prihvatila. Svi su naučili nešto novo, a potaknula ih je da traže u ulju arome i okuse o kojima možda većina niti ne razmišlja kad je u pitanju maslinovo ulje. Jednako je živa i zanimljiva bila degustacija pjenušaca.

Foto: Igor Emil Horvat

Kušani su sljedeći pjenušci:

  • Pjer, pjenušac od cetinke, vinarije Bačić iz Blata, tj. Črnje Luke na otoku Korčuli
  • Jazz, pjenušac od graševine i rajnskog rizlinga, vinarije Josipović iz Kutjeva
  • Tomaz extra dry rosé od terana, merlota i crne malvazije, vinarije Tomaz iz Motovuna
  • Coletti Rosé brut, od crnog pinota, vinarije Kolarić iz Hrastja Plešivičkog
  • La Pjen, od portugisca, vinarije Gregorić iz Vlaškovca (Plešivica)
  • Blanc de Blancs od chardonnaya, vinarije Stručić iz Ludbrega

Pratili su ih, ne nužno pojedino sljubljeni, ali svakako inspirirani različitostima Hrvatske, tapasi iz kuhinje Tomislava Stiplošeka:

– sa svježim sirom, aceto balsamico cremom i narom
– s kremom od avokada, kozicama i kukuruzom
– s namazom od vrhnja i hrena, piletinom, baby mrkvom i parmezanom
– s malo maslinovog ulja,tunom, maslinama i tostiranim bademom
– s namazom od svinjske masti s crvenom paprikom, domaćom sječenom šunkom i sirom cheddar
– s namazom od meda i senfa, biftekom, cherry rajčicom i vlascem

Mada su sva kušana vina pjenušci, zaključeno je da ih se uopće ne može uspoređivati i tražiti koji je više ili manje bolji, jer je svaki potpuno drugačiji i neusporediv, a kome se koji više sviđa ovisi o osobnim afinitetima. No, možemo reći da je pjenušac Pjer obitelji Bačić bio veliko iznenađenje jer nitko nije očekivao da se u Dalmaciji mogu postići takve kiseline i dobiti tako dobar pjenušac.

Foto: Igor Emil Horvat

Dobar dio prisutnih, mahom ženskog dijela publike, za svog favorita izabrao je Tomazov Rosé pjenušac, jedini od kušanih koji je napravljen charmat metodom (refermentacijom u tankovima), a stav svih prisutnih bio je da je pjenušac vinarije Stručić ipak najozbiljniji pjenušac večeri i da nisu iznenađeni time što je ove godine osvojio broncu na ocjenjivanju vina Decanter u Londonu.

Foto: Igor Emil Horvat

Sve to ne znači da su pjenušci Josipovića, Gregorića i Kolarića bili lošiji. Dapače, Gregorićev La Pjen rosé od portugisca izazvao je veliku pozornost jer je poseban i drugačiji, Josipovićev pjenušac je jako dobar i zanimljiv, ali možda je publika već malo “imuna” na graševinu, a Kolarićev Coletti od crnog pinota je izvrstan, a izazvao je nešto manju pozornost samo zato što je najpoznatiji od pjenušaca kušanih te večeri i većina se već susrela s njim.

Foto: Igor Emil Horvat

Nedeljka je sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. Pokrenula je projekt “Cheers With You By Nedeljka Krupljan” kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. To jedinstveno iskustvo pruža turistima i ostalim zainteresiranim vinoljupcima, uglavnom u Istri gdje je u mnogim vilama njezina prezentacija dio turističke ponude, a sad i u Zagrebu, u suradnji s G.E.T. Reportom i ugostiteljstvom Flâneur.

Tomislav Stiplošek i Nedeljka Krupljan (Foto: Igor Emil Horvat)

O novim događanjima u “Našoj priči” by Flâneur možete se informirati na njihovoj Facebook stranici, Instagram profilu, a možete poslati upit na WhatsApp broj 092/3355647 ili, naravno, svratiti u Kamaufovu ulicu 22 i posjetiti ih – možda vam se dopadne i njihova redovita ponuda.