Virovitički vinski trojac oduševio na Wine&Artu u dvorcu Pejačević

Foto: Matija Turkalj

Vinski festival Slavonija i Podravina, wine not!? u Virovitičko-podravskoj županiji otvoren u plemićkom stilu

Ekskluzivnim eventom Wine&Art u prekrasnom virovitičkom dvorcu Pejačević otvoreno je treće izdanje vinskog festivala Slavonija i Podravina, wine not!?, koji tijekom rujna povezuje najatraktivnije lokacije i vrhunsku vinsku priču Virovitičko-podravske županije.

Za prvu večer ovog sve poznatijeg festivala odabrana su tri top vina virovitičkih vinara. Sjajna Graševina Vina Dvojak iz 2022., inspirirana Vivaldijevim koncertom za violinu Četiri godišnja doba potvrdila je Franju Dvojaka kao velikog kreativca u podrumu. Privlači mirisom zelene jabuke, notama cvijeća i prezrelog voća, s tragovima herbalnih mirisa, pitka, harmonična s prepoznatljivom ugodnom gorčinom na završetku, pravi užitak za ljubitelje ove sorte.

Foto: Kristijan Toplak

Nakon Dvojakove Graševine stigao je Rajnski rizling Podruma Barčan iz 2021. Još jedan kreativac iz Virovitice, Zlatko Barčan unatoč iznimno zahtjevnoj vinogradarskoj godini uspio je sve ugodno iznenaditi odličnim vinom. Njegov Rajnski rizling zavodi mirisom jabuke i limete, na okusu je svjež s istaknutom kiselinom i velikim potencijalom odležavanja.

Foto: Matija Turkalj

Za kraj jedno crno vino s virovitičkog područja, Decanterovim zlatom nagrađeni Cabernet Franc iz 2021. vinarije Apolitico. Profinjen, kompleksan, tamne rubinske boje, s mirisom sušenog bobičastog voća, višnje, papra i začinskog bilja, na okusu slastan, živ, finih tanina i dugog aftertastea…

Domaćin večeri, grof Antun Pejačević, interpretirao je stihove vinske poezije, za glazbu su bile zadužene suhopoljske Contesse, a KUD Virovitica izveo je balske plesove i nekoliko je sati proletjelo za tren.

Novi susret zakazan je već za sljedeći vikend 8. rujna kada vinski festival seli u Centar za posjetitelje – Dvorac Janković. Event Magic&Wine idealan je za bajkoviti ambijent ovog suhopoljskog dvorca u kojem će vinoljupce zabavljati poznati slatinski iluzionist i mađioničar Magic Leon, prošlogodišnji pobjednik Supertalenta.

Vinski festival Slavonija i Podravina, wine not!? najatraktivniji je do sada. Od 1. do 30. rujna organizator festivala Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije pripremila je čak šest evenata – pet ekskluzivnih degustacija i vinski maraton u Orahovici.

Foto: Matija Turkalj

Uz degustacije u dvorcima u Virovitici i Suhopolju, ljubitelje vina 15. rujna očekuje Urban wine party u Geo-info centru Voćin, 16. rujna Vino i mitologija u TIC-u Klopotec pored Pitomače, 22. rujna Vinski party u perivoju Centra za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima, a sve završava 30. rujna Vinskim maratonom u Orahovici. Sudjelovanje je moguće uz prijavu putem obrasca na web stranici TZ Virovitičko-podravske županije i kupnju koja po eventu iznosi simboličnih 15 eura.