U Zadru održan WINE EnoGASTRO Vip Event

U zadarskom hotelu Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, u Kongresnom centru FORTIS, 15. ožujka održan je WINE EnoGASTRO Vip Event. Na velikom prostoru na kojem su svoja izlagačka mjesta imali mnogobrojni vinari te proizvođači prehrambenih proizvoda, uz ugodne razgovore i upoznavanja te sklapanja korisnih poslova, mogle su se kušati razne delicije, a nakon uvodnog pozdrava mnogobrojnih sponzora koji su prepoznali i podržali ovu manifestaciju, poslužena su i mnoga fina jela.

Najprije je stigao Pozdrav iz kuhinje kojeg je pripremila ekipa hotela Iadera – primamljiv namaz od bijelog tartufa uz paštetu od guščje jetre s divljim šparogama i dimljenim brancinom. Potom je poslužena sporo kuhana pohana janjeća koljenica na podlozi od kreme poriluka i krumpira s umakom od janjetine i luka uz cherry rajčice i mladi luk, predivno jelo koje su pripremili kuhari iz Maškovića Hana.

Vrijeme je u razgovoru uz gutljaje kvalitetnih vina brzo prošlo i posjetitelji su se preselili u drugu dvoranu gdje su održane radionice.

Na radionici “Ekološka izvrsnost vinara Zadarskog kraja”, Manuela Plohl, sommelierka WSET 3 predstavila je vinare zadarskog kraja MasVin i KerVin. Radionicu “Digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu” održao je direktor i vlasnik marketinške agencije ATAUCTUS Josip Ukalović. Uslijedila je i nestrpljivo očekivana radionica Mire Šemić, slovenske sommelierke i vinske enciklopedije na kojoj su posjetitelji krenuli na “šetnju” kroz okuse istarske vinarije Prelac.

Nakon toga uslijedila je stanka uz druženje na izložbenom prostoru s izlagačima i humanitarne kulinarske prezentacije lokalne gastronomije, pa su se tako mogli probati slatki i slani zalogajčići koje su pripremili polaznici Srednje škole Plitvice, a poslužene su i riblje delicije koje je u suradnji s tvrtkom Cromaris pripremio Saša Began, chef uglednog zadarskog restorana Foša. Mogao se kušati file brancina s pireom i čipsom od čičoke uz riblji demiglace. Za ljubitelje mesa pobrinuo se PIK Vrbovec i njihov kuhar Marko Lučić koji je pripremio teleće medaljone u umaku od bosiljka, a poslužene su uz zapečeni krumpir u plaštu od kukuruzne krupice.

Potom je održan drugi blok radionica. Radionicu “Prosjaci i sinovi, vina dalmatinske zagore i Hercegovine” održao je predavač sommelier WSET 3 Jure Andrijašević. Radionicu “Promocija vina u medijima – medijski PR” održale su vinska connoiseurka Manuela Maras i gastro novinarka Sunčana Barušić koje su nastojale osvijestiti prisutne zašto su bitni marketing i promocija za plasiranje vina i njihovu bolju prodaju. Renato Todesca održao je radionicu “Strategija i razvoj poslovanja u odjelu hrane i pića – Think different, professional Expert in Hotellerie”, a publici je ispričao što je sve potrebno kako biste bili dobar F&B manager i uspješno vodili hotel.

Svi izlagači i predavači od 20-23h mogli su uživati u degustacijskoj humanitarnoj večeri na kojoj su se sljubljivala vina s hranom, a sakupljani su i novčani prilozi u dobrotvorne svrhe. Događaj je, uz partnera domaćina Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, imao potporu Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Grada Zadra, Obrtničke komore Zadarske županije i HGK ŽK Zadar.