Wine EnoGASTRO VIP Event u Novigradu-Cittanovi nadmašio očekivanja

Foto: Ivan Boban

Nakon izuzetno uspješno započetog Wine EnoGASTRO VIP Eventa u Rijeci, ovogodišnje izdanje ciklusa međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca je svoju misiju podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma nastavilo u Istri.

Riječ je o autentičnom događaju, u organizaciji agencije RICERCE MERCATO, koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem Hrvatske, a 29-ti po redu event je upriličen 03.ožujka 2023. godine u Centru za manifestacije i kulturu CMIK, te Rivalmare Boutique hotelu u Novigradu.

U dobroj tradiciji dosadašnjih evenata, organizator Dantes Begić i njegov tim u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima, svojim gostima su omogućili sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što ovaj događaj izdvaja po svojoj posebnosti.

Nastupili su probrani izlagači, s naglaskom na malim proizvođačima poput redovito nagrađivanih maslinovih ulja i vina Ipša, zatim ekstra djevičanska maslinova ulja Červar i Rheos, obiteljska sirana Puđa sir, riblje delikatese OPG-a Dražin, istarski vinari Prelac, Matić, Poleis, Sosich i brojni drugi iz Hrvatske i regije, a prezentirana je i profesionalna ugostiteljska oprema Gastro-tima, te ekološki stolnjaci i salvete Ventidue.

Uz eno-gastro ponudu, ljubitelji hibridnih automobila su imali priliku razgledati najnovije modele auto kuće Suzuki Pula.

Veliki interes su posjetitelji iskazali za edukacijski dio programa, otvoren degustacijskom radionicom novigradskih vinara pod nazivom Crna vina novigradske crvenice, koju je vodio ugledni sommelier Siniša Škaberna.

Foto: Ivan Boban

O moći gostoljubivosti, kvalitetnoj brizi o gostu i važnosti podizanja izvrsnosti usluge za budućnost ugostiteljstva i turizma, te zašto je stjecanje lojalnosti gosta glavni cilj poslovno najuspješnijih, govorila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić.

Prva vinska akademkinja na ovim prostorima i sommelierka Mira Šemić, ujedno direktorica renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije, na svoj neprikosnoven način utemeljen na dugogodišnjem iskustvu i strasti prema eno-gastronomiji, je održala degustacijsku radionicu pod nazivom Mira i tri mušketira, na kojoj su joj asistirala Vina Matić, Vina Prelac i Ščurek Wine, a vinari su osobno predstavili svoje etikete.

Sve što treba znati o kavi na radionici pod nazivom Arabica vs. Robusta, otkrio je Franckov barista Tomislav Mraović, nositelj prestižne SCA coffee diplome.

Potom je uslijedila, uzvanicima uvijek atraktivna, gastro-edukacijsko-degustacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smijenjivali vrhunski slijedovi upareni s odgovarajućim pratećim vinima:

*Dry-age sashimi od brancina, orange ponzu, hren i koraba / Zlatne Radgonske Penine selection – Sans Dosage, Radgonske Gorice
Jelo su pripremali sa MARFISH ribom – brancinom JRE chefovi Saša Began iz zadarskog restorana Foša i Tino Sinožić iz opatijskog Design hotela Navis

* Morski rižoto s dimljenim dagnjama / Sivi Pinot Orange 2021, Ščurek wines
Jelo su pripremili kuhari Boutique hotel Rivalmare Novigrad Cittanova

*Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, Prelac vina
Jelo su pripremali sa MARFISH ribom – brancinom JRE chefovi Saša Began iz zadarskog restorana Foša i Tino Sinožić iz opatijskog Design hotela Navis

*File brancina, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, Matić vina
Jelo su pripremali sa MARFISH ribom – brancinom JRE chefovi Saša Began iz zadarskog restorana Foša i Tino Sinožić iz opatijskog Design hotela Navis

*Marinirani pulled pork / Viognier 2021, Krauthaker
Jelo je pripremio Chef Marko Lučić, PIK Vrbovec

Drugi niz stručnih predavanja započeo je pjenušavim uvodom sommeliera WSET 3 razine Jure Andrijaševića, pod nazivom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone, koji je posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.

Kako odabrati prikladnu glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz inovativna ozvučenja, prezentirao je Ivan Boban, direktor Meridian Chapters (Cosmic Production).

Foto: Ivan Boban

O važnosti digitalnog marketinga u ugostiteljstvu i turizmu, te kako postati hit na društvenim mrežama, govorila je Matea Benzan, vlasnica marketinške agencije Loftis iz Rijeke, koja je gostima približila jednostavne alate za korištenje na društvenim mrežama i stvaranje autentičnog brenda, koji privlači idealne klijente.

Foto: Ivan Boban

Zahtjevnu vještinu kako primjedbu gosta preokrenuti u svoju korist, te od nezadovoljnog učiniti sretnog i oduševljenog gosta, podučila je Svjetlana Franjul, edukatorica i savjetnica o ophođenju s gostima i service mindsetu.

Uvijek nepresušnu temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji obradili su na edukativno-degustacijskoj radionici nagrađivani maslinari Deni Červar  i Andrea Brečević – Rheos.

Ciklus predavanja je zaključen Pivskim vodičem kroz Hrvatsku riječke tvrtke Brewtiga za veleprodaju i distribuciju craft piva, koja je posjetitelje uputila kako degustirati pivo kao profesionalac.

Nastupili su probrani izlagači iz Hrvatske i regije, s naglaskom na malim ali i lokalnim proizvođačima poput redovito nagrađivanih maslinara, obiteljskih sirana, vinara, proizvođača ribljih delikatesa (MARFISH), piva, žestica i slastica, mesa i mesnih prerađevina (PIK Vrbovec) a prezentirana je i profesionalna ugostiteljska oprema, uključujući i ekološke stolnjake i salvete.

Uz eno-gastro ponudu, ljubitelji hibridnih automobila su imali priliku razgledati najnovije hibridne modele auto kuće Suzuki Pula.

Pri završnom druženju s izlagačima, tim Wine EnoGASTRO VIP Eventa se zahvalio svim uzvanicima i partnerima: Grad Novigrad/Cittanova i Turistička zajednica grada Novigrada / Visit Cittanova, Istarska županija i Turistička zajednica Istre, Hrvatska turistička zajednica, Obrtnička komora Istarske županije i Udruženje obrtnika Poreča, sponzoru Gradu Buje i pokroviteljima: Ministarstvo turizma i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Foto: Ivan Boban

Nakon Istre, Wine EnoGASTRO VIP Event nastavlja svoj put prema Dalmaciji, gdje će 15.ožujka 2023. godine u hotelu Amphora Safir hoteli u Splitu biti održan idući event a dva dana nakon toga 17.ožujka ovaj vrlo lijepi edukativni event gostovati će u prekrasnom Falkensteiner hotelu IADERA u Zadru/Petrčanima.

Tekst: Sanja Krmpotić
Foto: Ivan Boban (by Cosmic Production)