Za novi doživljaj ljeta odaberite Brodsko-posavsku županiju

Jezero Petnja (Foto: arhiva TZ BPŽ)

Imaju Poloj, Petnju i Pljuskaru, od nedavno i renoviranu Kuću Ivane Brlić-Mažuranić, eko-etno sela, salaše, rančeve i odličnu eno-gastro ponudu. Ne zaboravite spakirati kupaći…

Za sve vas koji tražite novi doživljaj putovanja, autentičnu destinaciju bez velikih gužvi, u kojoj ćete moći i zaplivati, ali i jesti odlična tradicijska jela, piti vrhunska vina, a pri tom ne trebate izdvojiti puno novaca, imamo ideju. Ljetovanje u Brodsko-posavskoj županiji pun je pogodak, evo i zbog čega.

Eko-etno selo Stara Kapela: Slavonija kakva je nekad bila

Nema dalje, cesta završava u selu, mobiteli su bez signala. Savršena stress-free zona, potvrđuje i mladi bračni par iz Francuske koji se tu preselio zauvijek. Uz njih u selu danas živi još 15 stanovnika i to je to. Stara Kapela komadić je raja na zemlji, sve su kuće obnovljene u stilu tradicionalne slavonske arhitekture i običaja. Etnološke zbirke, tkalačka radiona, štagljevi, sjenici… I mir!

Jedinstvena javna rasvjeta kombinacija je starih slavonskih greda s petrolejskim fenjerima na vrhu. Uz 13 kilometara pješačko-biciklističke staze odmorišta su i replike šest i pol metara visokih čardaka-vidikovaca i interpretacijske ploče o bogatom biljnom i životinjskom svijetu. Ovo selo-hotel na obroncima Požeške gore idealno je za resetiranje i punjenje baterija, boravak u prirodi i uživanje u sjajnoj slavonskoj kuhinji. Zatreba li vam ipak signal, ne brinite, bez problema ćete se spojiti na wi-fi domaćina.

Na ručak i pjenušac pa šetnja prirodom

U srcu vinograda Brodskog Stupnika na padinama Dilj-gore, u hotelu Stupnički dvori ručak započnite aperitivom – nekim od pjenušaca poznate vinarije Galić u čijem je vlasništvu ovo jedinstveno imanje. Izvrsna legirana juha za svaku je preporuku, a za glavno jelo što god odaberete nećete pogriješiti, posebno ako je s tradicionalnog jelovnika Okusa graničarskog Posavlja. Uz svako jelo novo vino, a ako ste u ljetnom raspoloženju sjajan Galićev Rose odličan je izbor.

Ranč Ramarin (Foto: Arhiva Ranč Ramarin)

Putujete li od Brodskog Stupnika prema Slavonskom Brodu zaustavite se u Sibinju i prošećite obalama umjetnog jezera Petnja. Ili – ako ste ljubitelj aktivnog odmora – uskom, kozjom stazicom popnite se do Pljuskare i planinarskog doma. Pa vi sad kažite da je Slavonija nepregledna ravnica.

S plaže na salaš

Kava na Korzu, šetnja uz Savu sve do Splavarske ulice, posjet atraktivnoj Tvrđavi i, naravno, ljetni „kupanjac“ pod obavezno. Omiljeno kupalište Brođana, atraktivan pješčana plaža Poloj na zavoju rijeke Save, okružena je šumom i obogaćena atraktivnim sadržajima. Definitivno jedna od najljepših riječnih plaža pa joj je teško odoljeti. Dakle, bez kupaćeg u Brodsko-posavsku županiju ne idete.

Nakon vrućeg ljetnog dana na pijesku uz Savu dobro će doći slavonska večera na nekom od salaša. Bez posjeta salašu ne računa se da ste bili u Slavoniji. Nekoliko kilometara od Slavonskog Broda malo je selo Bukovlje. Tamo je Salaš Savus u kojem ćete za predjelo dobiti odličan kulin, a nastavit ćete u istom tonu s ukusnim tradicijskim jelima. Stara tipična slavonska kuća, kombinacija cigle i drva, prostrano dvorište, u kojem je jedini podsjetnik da ste u 21. stoljeću privlačni bazen.

Volite li konje svratite do Garčina na prostrani Ranč Ramarin. Tu je odnedavno i pista za sportske letjelice, pa ako ste ljubitelji visina uživat ćete u panoramskom letu. Sve je na dohvatu ruke: jahalište, jezerce, bungalovi za smještaj, vinski podrum i restoran. Dobar izbor za ljetni obiteljski izlet ili odmor u omiljenom društvu.

Otvorena Kuća Ivane Brlić-Mažuranić

Slavonski Brod dobio je novo mjesto za sve zaljubljenike u bajke i moderne putnike. Otvoren je Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić u kući Brlić, jednoj od najljepših brodskih katnica. Tu se, samo par metara od rijeke Save, doselila slavna spisateljica nakon udaje za odvjetnika Vatroslava Brlića 1892. i u njoj je napisala neka od svojih najvrjednijih djela. U prizemlju novog interpretacijskog centra informacijski je pult, suvenirnica i dnevna knjižnica za druženje uz novine i čitanje knjiga za sve nostalgičare kojima papir još uvijek nešto znači, a na zidovima djela su likovnih umjetnika pa je ovaj prostor i svojevrsna galerija. Na prvom katu autentičan je stan je Brlićevih, u potkrovlju galerijski polivalentni prostor za književne večeri i kulturne prezentacije, a još jedan takav moderan prostor za evente u podrumu je kuće.

Slavonski dućan pravi je gurmanski raj

Želite li dio putovanja ponijeti sa sobom, zaustavite se u Slavonskom dućanu u Novoj Gradiški. Nema čega nema: od kulina, šunke, sireva, vina do čvaraka, vrhunskih kobasica, finih ajvara, kolača, jedinstvenih cerničkih ćupteta i najljepših rukotvorina. Slavonija u malom.

Dijeli