Za pripremu dobre kave potrebna je vješto pržena i samljevena svježa kava

Maja Milovanović, Coffee ambasadorica brenda Nespresso.

Ljubitelj kave je netko tko iskreno uživa u trenutku, kome šalica kave nije samo rutina kojom započinje dan, već poseban ugođaj kojem se raduje svakodnevno

Kratka, duga, s mlijekom ili bez mlijeka – iako kavu najčešće pijemo u nekim od ovih kombinacija, njezina priprema zanimljiv je proces na koji utječu brojni faktori. Jeste li se ikada zapitali zašto vam jednaka kava nekada ispadne savršeno dok ponekad njezin okus nije baš onakav kakav ste priželjkivali? Umijeće pripreme kave te ljubavi koju osjeća prema tom obožavanom napitku otkriva Maja Milovanović, Coffee ambasadoricom brenda Nespresso.

Koji je opis posla Coffee ambasadora?

Generalno govoreći, moj glavni zadatak je poticanje i razvoj kulture kave – prvo među zaposlenicima, a zatim i u zajednici. Dio posla u kojem istinski uživam je obuka Nespresso stručnjaka za kavu. Vjerujem da se svi osjećamo ugodno kada smo okruženi ljudima s kojima imamo zajedničke interese.

Ljubav prema pripremi kave, uživanju u njezinom okusu, mirisu i teksturi bitan je dio moje osobnosti, a dijeljenje znanja i vještina koje sam godinama gradila s onima koji žele postati stručnjaci za kavu uvijek je dio posla kojem se posebno veselim.

Osim toga, sudjelujem i u organizaciji i održavanju različitih vrsta događanja. Na maserclass događanjima se družimo s ljubiteljima kave, zajedno uživamo u njezinim okusima, širimo kulturu ispijanja kave i upoznajemo se s brendom, njegovim principima i obvezama prema zajednici u kojoj se nalazi. U nekoliko riječi, moj posao je kreativan, inspirativan i dinamičan. Nevjerojatno je ispunjavajući za osobe koje istinski i iskreno uživaju u kavi.

Koji su Vaši savjeti za pripremu savršene šalice kave?

savršene šalice kave? Svježa kava, vješto pržena i samljevena, dobro odabranih sorti i porijekla osnovni su elementi koji su potrebni za pripremu dobre kave. Kada je u pitanju Nespresso, sve ovo je sabrano u aluminijsku kapsulu. Za početak je dovoljno samo da u bogatom asortimanu pronađu one u kojima će najviše uživati.

Drugim riječima, potrebno je eksperimentirati. Kada kušaju sve senzorne profile, okuse, mirise i teksture, na red dolaze malo izazovnije lekcije, ali sve se uvijek svodi na to da uvijek budu profesionalni, strastveni, puni entuzijazma i da u svojem poslu uživaju. I za kraj, ono najvažnije – da nikada ne prestanu eksperimentirati te razvijati i dijeliti ljubav prema kavi s drugima.

Koliko priprema kave ostavlja prostora za maštu? Koje su sve varijable koje utječu na njezin konačan okus?

Razvoj recepata za pripremu kava različitih senzornih profila izuzetno je kreativan posao. Kada shvatite koliko faktora utječe na finalni okus napitka koji pripremate, teško je ne osjećati se kao kemičar. Samo neki od njih su svježina i temperatura vode i mlijeka.

U cijelom procesu od velike je pomoći Nespresso sistem koji kontrolira važne vanjske varijable. Osmišljen je tako da su svi faktori koju mogu utjecati na konačni okus kave već unaprijed točno definirani. Precizno odmjerena količina pržene, mljevene kave već je spakirana u aluminijsku kapsulu, pod strogo kontroliranim uvjetima u kojima ostaje savršeno svježa do trenutka pripreme.

Na takvu kavu ne mogu utjecati mirisi, vlaga ili toplina. Nespresso aparat precizno je programiran da uvijek daje količinu vode koja je potrebna za pripremu jedne šalice kave. Temperatura vode je također optimalno podešena, kao i izuzetno visok pritisak od 19 bara. Svi ovi čimbenici zajedno obećavaju da ćete uživati u šalici kave vrhunske kvalitete, a opet ostavljaju neograničen prostor za maštu u kreiranju različitih recepata.

Postoji li razlika u kavama koje piju različite generacije? Tko više eksperimentira?

Ljubitelj kave univerzalna je kategorija i potpuno je nevažno kojih je godina i kojoj generaciji pripada svatko od nas. No moram priznati da se navike i načini uživanja u kavi vrlo razlikuju od generacije do generacije. Dok su pripadnici generacije X tradicionalisti, generacije Y i Z su spremnije na eksperimentiranje.

Oni su nosioci velikih promjena u svijetu kave kada su u pitanju arome, ukusi i recepture prema kojima se one pripremaju. Također su netko kome su informacije lako dostupne, vole se educirati, znati više i na taj način imaju više slobode da probaju nove stvari. No sve ih veže iskreno uživanje u trenutku. Za strastvenog ljubitelja, šalica kave nije samo rutina kojom započinje dan, već poseban ugođaj kojem se raduje svakodnevno.