Zagreb dobio svoju prvu cicchetteriu – Cicchetti

Foto: Mario Kučera

Već dugo vijest o otvaranju nekog food mjesta nije toliko zaintrigirala medije i gradsku foodie ekipu kao vijest da Zagreb uskoro dobiva svoju prvu cicchetteriu naziva Cicchetti i to u atraktivnom prostoru nekadašnjeg Blok bara, u Tomašićevoj ulici što bloku Martićeva učvršćuje titulu trenutno najpopularnijeg zagrebačkog kvarta.

Cicchetti (za sve one koje muči izgovor, čita se čiketi) po kojima je ovo novo mjesto dobilo ime, su mali zalogaji na kruhu koji se poslužuju u tradicionalnim venecijskim barovima/cicchetteriama koje se nazivaju bacari. Bacari su njihove, u cijelom svijetu poznate „osterie“ koje poslužuju vino i jednostavnu hranu.  Cicchetti su slični, u drugim dijelovima Italije poznatima, crostinima, ili pak bruschettama, te po konceptu malih zalogaja i široko znanim španjolskim tapasima. Uglavnom se naručuju po komadu uz čašu vina.

Važnost cicchetta između ostalog leži u atmosferi, načinu i društvu u kojem se konzumira. Oni se jedu prstima, na pultu, s nogu, za visokim ili malim stolom u ležernoj atmosferi uz druženje i čašu odličnog vina ili dobar koktel. Mogu se jesti kao doručak, kao brunch, ručak ili najčešće i u Italiji najpopularnije – u after-work terminu i konceptu poznatijem kao Aperitivo. Kod cicchetta kvaliteta namirnica je najbitnija i na tome će inzistirati i Cicchetti Zagreb pa se sve izvorne talijanske namirnice nabavljaju u Italiji.

Foto: Mario Kučera

No cicchetti su sve samo ne dosadni i mogućnosti i kombinacije su brojne. Iako se u Cicchettima mali zalogaji kriju pod bazičnim nazivima glavnih namirnica: Šunka, Pršut, Milanese salama, Mortadela, Pikantna salama, Inćun, Bakalar, Losos, Brie, Gorgonzola, Grana padano i Cherry rajčica, na meniju se u obliku malih sendviča nalaza preukusne i bogate kombinacije okusa.

Tako su tu neke tradicionalne cicchetti kombinacije poput namaza od sira, cherry rajčica i oraha, zatim putra, gorgonzole, šipka i aceta balsamica, tu je i putar, šunka, caciocavallo silano sir i sušene rajčice, zatim pikantna talijanska salama na namazu od sira s maslinama i rukolom, pa tapenada od maslina, grana padano sir, pistacijo i svježi bosiljak, ali i neke složenije opcije poput – pršuta u kombinaciji s grana padano sirom na putru i namazu od češnjaka s marmeladom od patlidžana ili pak kombinacija mortadele, caciocavallo silano sira na pasti od peperoncina i marmelade od marelice, zatim brie sira na marmeladi od luka s kruškom i orasima, tu je i milanska salama na kiselom vrhnju uz peperoncine, masline i đem od brusnice, zatim imaju i riblje opcije poput lososa i rukole na pestu uz prah masline, namaza od bakalara s maslinama i klicama, i kombinacije slanih inćuna i svježeg krastavca na kremi od češnjaka i putru. Tu su naravno i veganska i gluten free opcija u jednom – pesto ili tapenada od maslina uz cherry rajčice i pistacijo na pirovom krekeru.

Cicchetti će ujutro do 11 posluživati doručak koji će uz vrhunsku kavu uključivati tradicionalne talijanske sendviče – piadinu s pršutom, focaccia sendvič s black angusom te tost s pikantnom salamom.

Na vinskoj karti su uglavnom talijanska vina, a vinsku kartu potpisuje sommelier Goran Petrić koji nakon Noela radi u Restoranu Baltazar.

S obzirom na to da iza Cicchetta stoje provjereni ugostitelji drago nam je čuti da nas do kraja godine na njihovoj šarmantnoj i preugodnoj terasi čeka svašta nešto zanimljivo poput vikend gostovanja renomiranih chefova koji će potpisivati svoje cicchette, ali i adventskih događanja i druženja.

Cicchetti Zagreb tako će uz ovaj koncept Zagrebu donose toliko traženo i dugoočekivano mjesto za ležerna i ugodna druženja uz male zalogaje i vina u after-work terminu, ali i ukusne doručke i vrhunsku kavu.