Završilo osmo izdanje ‘Nikola Tesla EV Rally Croatia 2021’

Turističko-tehnološka promocija Hrvatske uključivala je 8 dana relija, 1251 km, 6 županija, 10 gradova, a u događanju su sudjelovali timovi iz cijele Europe

Spektakularnom utrkom pored Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Zagrebu je 30. svibnja završilo osmo izdanje najljepšeg i najtišeg relija na svijetu – Nikola Tesla EV Rally Croatia 2021.

Ova turističko-tehnološka promocija Lijepe naše započela je 23. svibnja u Istri, a tijekom osam dana odvozilo se ukupno 1.251km, i to na relacijama od Rovinja, Opatije preko Zadra, Smiljana do Zagreba, grada domaćina koji podržava projekt još od 2014. godine.

Završetak događanja obilježila je i svečana ceremonija proglašenja pobjednika i uručenja pehara, koje je pobjednicima uručio veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrew Stuart Dalgleish. Prva tri mjesta zauzeli su:

1. MJESTO: Franz Maier – Njemačka
2. MJESTO: Manuel Strohmeier – Austrija
3. MJESTO: Elisa (Alexander) Goldberg – Njemačka

Timovi iz čitave Europe krstarili su panoramskim cestama kroz 6 županija, posjetili su 10 gradova i 5 nacionalnih parkova/parkova prirode, a sudionici su uživali u dozi adrenalina kroz utrke na 2 lokacije te u vrhunskom wine/gastro doživljaju na svakoj zaustavnoj lokaciji.

“Nikola Tesla EV Rally Croatia” jedinstveni je projekt koji objedinjuje e-mobility i turizam stvarajući novu “nišu” u premium turističkoj ponudi, promovirajući pritom upotrebu električnih vozila, prirodne ljepote Hrvatske i zelene tehnologije.

Okupljeni su na svim zaustavnim lokacijama mogli vidjeti razna e-vozila poput svih modela Tesli, Škode Enyaq IV, WV ID-3, e-Twinga, Opel Mokka-e, e-Smarta te Jaguar I-Pace, inače vozilo sponzora British Embassy u Zagrebu čiji su  predstavnici i aktivno sudjelovali na reliju odvozivši  dionicu Zadar – MC Nikola Tesla – Plitvice – Zagreb.

Iz godine u godinu uz podršku partnera poput Fonda za zaštite okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), ovaj događaj promiče svijest o e-mobilnosti, važnosti dobivanja energije iz obnovljivih izvora te Hrvatskoj kao “e-mobility friendly” turističkoj destinaciji s obzirom da prije relija 97% sudionika nikad nije bilo u Hrvatskoj te im je reli zapravo prvi kontakt s Hrvatskom, a nakon kojega su gotovo svi najavili ponovni dolazak i privatno.