Zeleni dio Slovenije – idealan za vikend bijeg

Festival piva i cvijeća, najstariji srednjovjekovni dvorac, Paklena špilja, prekrasna priroda, najveća kuća na drvetu u Sloveniji, gurmanski užici s Michelinovom preporukom i opuštanje u termalnoj vodi u Rimskim termama  – vikend u susjedstvu je pun pogodak

Ako ste odlučili pobjeći od svakodnevice na dva dana, susjedna Slovenija pravi je izbor. Dovoljno blizu da ne morate gubiti vrijeme na dugu vožnju i dovoljno daleko da se opustite i napunite baterije. Sat i pol vremena od Zagreba očekuju vas zanimljive manifestacije, prirodne ljepote, odlična hrana i premium termalno opuštanje.

Pivo i cvijeće su dobra kombinacija

Možda na prvi pogled zvuče nespojivo, ali u Laškom pivo i cvijeće imaju svoj festival! Već gotovo 60 godina u ovom šarmantnom gradiću održava se jedan od najvećih slovenskih ljetnih događanja – Festivala piva i cvijeća. Od 14. do 17. srpnja čeka vas mnoštvo zabave i dobre glazbe na trgovima i ulicama starog grada i, naravno, hladno pivo za osvježenje.

Za gastro znalce

U Laškom ne propustite posjetiti jedan od najboljih slovenskih restorana s Michelinovim tanjurom, prestižnom preporukom izvrsnosti. Restoran Pavus vodi chef Marko Pavčnik, poznat po kulinarskim kreacijama obogaćenim začinskim biljem poput divljeg hmelja, kiseljaka i bagrema koje bere u obližnjim šumama i livadama. U jedinstvenoj atmosferi dvorca Tabor, s kojega se pruža veličanstven pogled na Laško i okolicu, uživat ćete u specijalitetima kao što je jesetra s raviolima od začinskog bilja Pavus, buerre blanc umakom i šparogama.

Otkrijte Celje

Obilazak Starog celjskog dvorca neka se nađe na vrhu ‘to do’ liste. Već sam ulaz i zidine najvećega srednjovjekovnoga slovenskoga dvorca vratit će vas stoljećima unatrag, a jedinstven ambijent ponovo oživjeti sagu o celjskim grofovima.

Prošećite do obale Savinje i kipa Splavara, prijeđite splavarski most i naći ćete se u Gradskom parku i celjskoj gradskoj šumi. Sedam iskustveno-rekreativnih staza i jedna poučno-iskustvena staza pozivaju na istraživanje i uživanje u zelenilu. U krošnjama gradske šume smjestila se i najveća kuća na drvetu u Sloveniji koja će oduševiti velike i male.

Na desetak minuta vožnje od Celja nalazi se Šmartinsko jezero, netaknuta oaza koju obožavaju domaći i turisti. Iznajmite kajak ili pedalinu ili jednostavno uživajte u prirodi.

Svakako posjetite i Paklenu špilju, staru više od tri milijuna godina. Ime je dobila po dimu koji je iz nje često izlazio, a proteže se kroz dva kata koja prekriva kraljevstvo stalaktita. Tijekom obilaska dugog 1159 metara možete prošetati do podzemnoga slapa koji pada četiri metra u dubinu.

Vrijeme je za opuštanje

Nakon dana prepunog aktivnosti u Rimskim termama prepustite se blagodatima jedne od najljekovitijih termalnih voda u Sloveniji i uživajte na vanjskim ili unutarnjim bazenima. Razmazite sva osjetila i isprobajte kućne termalne kupke ili kupelji, opustite se u zemlji sauna Varinia, slanoj sobi i aromaterapiji ili se počastite jednom od brojnih masaža i tretmana. Prošećite parkom koji okružuje terme, pronađite unutarnji mir na jednoj od 14 energetskih točaka ili potražite spas od vrućine u hladovini egzotičnih sekvoja.