Vinski znalac ne postaje se preko noći

Razmišljate li o konzumaciji alkohola u Hrvatskoj i najbližim državama iz regije, što vam prvo pada na pamet? Svadbe, utakmice, proslave, težak dan nakon kojeg treba otvoriti – pivo. Da, pivo. Rijetko je tko prije nekoliko godina posegnuo za bocom vrhunskog vina da sebe nagradi ili da si jednostavno dade oduška kad se životne muke skupe i pomnože.

Piše: Aleksandar Draganić, Wine Academy Croatia

Nemam točnu statistiku kojom bih vam prikazao porast konzumacije vina u vremenskom razdoblju 2006. – 2016., ali baveći se ovim poslom već sedam godina mogu sa sigurnošću reći da je interes dramatično skočio. Ljudi mnogo više putuju, vraćajući se s novim iskustvima i zahtijevajući egzotičnije sorte poput Chenin Blanca ili Shiraza. Korak po korak se otkriva nepregledni svijet vina, koji se za razliku od piva i drugih alkoholnih pića, širi brzinom svjetlosti.

EKSPERIMENTIRANJE SORTAMA

Domaći vinari su na dobrom putu. Posežu za različitim stilovima proizvodnje i eksperimentiraju sa sortama koje odskaču od uobičajenih. Enolozi odlaze u Kaliforniju, Australiju, Novi Zeland i Francusku na usavršavanje, a investicije u tehnologiju i opremu rapidno rastu. Vina se izvoze u Njemačku, Englesku, SAD, Poljsku, Austriju i Rusiju. Pojavljuju se tzv. premium linije koje se mogu izdvojiti prvenstveno po kvalitetu i cijeni, a koja redovno dobijaju medalje na raznim renomiranim natjecanjima uključujući Decanter, AWC i Mundus Vini.

Ugostitelji i distributeri polako mijenjaju svijest o ovom piću, imajući na umu da su vremena kada se opstajalo od isključivo dvije etikete u ponudi, davno iza nas. Mladi ljudi preuzimaju ili otvaraju vinske barove, restorani uparuju vino s hranom za svoje goste, a distributeri rade maksimalno na edukaciji osoblja i kupaca, paralelno uvozeći svježe i raznovrsne etikete. Sve ovo pridonosi stvaranju zaokruženog koncepta koji ide u korist svima.

Naravno, u čitavom procesu krajnji kupac je svetinja, bez izuzetaka. On je taj koji ima moć da nas profesionalce pokrene da jače i kvalitetnije radimo na svom portfoliju i pristupu. Tvrdoglavost i, jedna od mojih omiljenih riječi u našem jeziku, pametovanje ne vodi ničemu dobrom. Ako kupac (ili više njih) traži određeno vino, naš zadatak će biti da to vino postavimo na police ili barem nađemo najbližu alternativu.

Na sreću, pijenje i uživanje je lako. No, neću vas lagati. Postoje tisuće i tisuće sorti grožđa, regija i stilova. Ako se osjećate preplavljeni informacijama i bocama, imajte na umu da trostruka količina navedenog samo čeka – zato nemojte žuriti.

Ne postoje određena pravila kojih se vinopija u usponu treba pridržavati pod svaku cijenu. Nitko se nije rodio željan vina (barem se nadam), ali svi smo obdareni tom nevjerojatnom znatiželjom koja nas vuče na nove, svježe pojave. Netko to iskoristi u potpunosti, a netko nikad ne doživi taj ‘aha’ moment. Zato postoje ljudi koji posvete čitav svoj život tome da naprave smisao od čitave zbrke informacija i podijele pokoji savjet ljudima koji se samo žele opustiti kod kuće uz dobru čašu vina.

U nastavku donosim četiri ključna savjeta koja bi trebala biti temelj za svakog početnika koji zaroni duboko u zečju rupu vinskog svijeta:

Ugostitelji i distributeri polako mijenjaju svijest o vinu, imajući na umu da su vremena kada se opstajalo od isključivo dvije etikete u ponudi, davno iza nas. Mladi ljudi preuzimaju ili otvaraju vinske barove, restorani uparuju vino s hranom za svoje goste, a distributeri rade maksimalno na edukaciji osoblja i kupaca, paralelno uvozeći svježe i raznovrsne etikete.

  1. NAĐITE NEOVISNU VINOTEKU

Prvo i najvažnije – prestanite kupovati vino u supermarketima. Da, zvuči kao direktna samopromocija, ali postoji i vrlo dobar argument za ovu izjavu. Jednostavno nećete naići na vina s dobrim odnosom cijene i kvaliteta (čast izuzecima), a u međuvremenu će vam novac otići u nepovrat. Supermarketi i manje prodavaonice ciljaju na ljude koji ne piju često i kojima generalno nije stalo do vina. Nađite kvalitetnu neovisnu vinoteku u kojoj možete raspravljati o svom ukusu, a gdje će vam osoblje preporučivati nove stvari, istovremeno poštujući predloženi cjenovni rang.

  1. UČITE

Lijepo je otkrivati i isprobavati nove stvari, a to vam može biti idealan izgovor da potrošite malo više na bocu ili dvije. Čitajte web portale, časopise, forume. Učite, učite, učite. Prisustvujte radionicama, podijelite iskustvo s prijateljima, savjetujte se s njima i organizirajte zajedničke vinske večeri.

Pružite prodavaču povjerenje jer je nama srce puno kada uđete i kažete ‘ne znam puno o vinu, ali želim naučiti’. Na kraju ćete oblikovati svoje preferencije i početi prepoznavati ne samo sortu grožđa, već i regije koje volite.

  1. ZAPISUJTE

‘Probao sam fenomenalno vino prošlog tjedna, ali nemam pojma kako se zove’. Zvuči poznato? Zapisujte. Ovo ne mogu naglasiti dovoljno. Zabilješke ne trebaju biti detaljne. Razmislite, što vas opčinjava u vinu? Je li to voćnost, kiselina, cijena, brend…? Nađite pristup koji vam najviše odgovara, a u to ubrajam notes, aplikacije poput Vivino ili Cellartracker, kameru ili vinski dnevnik. Na početku ćete se osjećati kao štreber, ali kasnije će biti očito zašto je ovaj postupak toliko važan. Ako vas je vino inspiriralo da napišete maštovit opis, svakako idite tim putem. Iskustvo stečeno poslije takvog vina će ostati duboko zarezano u sjećanje i uvijek ćete koristiti određene riječi da bi ga opisali. Ali, ako koristite određene metafore, nemojte uvijek očekivati od drugih da će u potpunosti shvatiti šta ste htjeli reći.

  1. ISPROBAVAJTE NOVE OKUSE

Svakog mjeseca probajte novi stil vina jer ćete jedino tako istrenirati nepce i zaključiti šta vam najviše odgovara. Gdje god otputujete, probajte nešto neobično – recimo oranž vino ili 40 godina star Port. Za nedeljni ručak kreirajte idealan par vina i hrane. Budite kreativni, budite slobodni. Većina vinoteka će vam pomoći tokom ovog procesa. Rado će otvoriti bocu ili dvije za probu, da dobijete ideju što nude. Nakon stjecanja većeg iskustva, počet ćete pamtiti karakteristike svog ukusa – volite li jake tanine, tamno voće, začinske note, barik, Pinot Grigio, Malbec, Shiraz, itd. Naravno, ne postaje se vinopija preko noći, niti to itko od vas očekuje. Posvetite se vinu s užitkom i otvorenim umom.

Na kraju, shvatit ćete da je vino totalno subjektivna stvar. Nešto što se vama čini dobrim, drugome može biti odvratno. Vaši opisi će biti značajni ljudima koji dijele vaš pristup i jezik, pogotovo ako degustirate zajedno. Kad dođete u fazu sigurnosti da znate sve, prihvatite da će vam neko dokazati suprotno. E, tu je čar svega, jer konstantno učimo.

Dobrodošli u klub!