22. Kongres hotelijera: Pred nama je sezona u kojoj sigurnost mora biti na prvome mjestu

Turistički sektor treba pomoć za pripremu sljedeće sezone koju će obilježiti borba za svakog gosta i u kojoj ništa ne smije biti prepušteno slučaju. Za kvalitetnu pripremu sljedeće sezone bit će ključno produženje Vladinih mjera za potporu očuvanju radnih mjesta i opstanak gospodarskih subjekata do travnja sljedeće godine, kada se, nadamo se očekuju prvi znaci ozbiljnijeg turističkog prometa, kvalitetna komunikacija Hrvatske na ključnim emitivnim tržištima i razrada svih mogućih scenarija i pratećih mjera kojima ćemo omogućiti siguran dolazak i boravak što većeg broja stranih turista, poruka je turističkih djelatnika sa prvog dana 22. Kongresa hotelijera.

Kongres hotelijera okupio je ključne turističke dionike, a u programu su sudjelovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Davor Božinović i ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac.

Hrvatska je po turističkom prometu, posebno udjelu stranih gostiju, ove godine bila najbolja na Mediteranu, no financijski rezultat sezone daleko je slabiji od fizičkih pokazatelja noćenja odnosno dolazaka. To je veliki udarac domaćem turističkom sektoru, posebno u situaciji kada se povratak prometa na razinu 2019. godine ne može realno očekivati prije 2022. godine.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac okupljenima je putem video poruke poručila da je Vlada sektor poduprla sa tri različita seta mjera. Prva je mjera za očuvanje radnih mjesta koja ima fokus na radnicima i na očuvanju zaposlenosti, druga se odnosi na rješavanje kratkoročne i srednjoročne likvidnosti, tzv. COVID kredite, u iznosu od milijardu i 300 milijuna kuna i treća mjera je za pokriće fiksnih troškova, odnosno jednog dijela fiksnih troškova za sve one kojima je rad onemogućen.

Turistički djelatnici su iskoristili najavu početka procesa izrade nove strategije razvoja turizma do 2030. godine, za identificiranje ključnih prepreka daljnjem razvoju turizma. Siniša Topalović, globalni direktor turističkog savjetovanja, Horwath HTL, iznio je brojke koje pokazuju ozbiljne strukturne probleme hrvatskog turizma. Hrvatska je ove godine zabilježila povijesno najnekonkurentniju smještajnu strukturu sa hotelskim smještajem koji je pao ispod 10 posto u ukupnom broju smještajnih jedinica, a s druge strane sa preko 85 posto smještaja u privatnim jedinicama i ostalom smještaju. Istovremeno, Hrvatska je šampion turističke gustoće, sa 19,7 kreveta po kilometru kvadratnom, kao i po broju turista po jedinici površine, u čemu je Hrvatska druga na svijetu. Takvo opterećenje resursa nije održivo i u narednom razdoblju to treba mijenjati, naglasio je Topalović.

Na panel diskusiji o sigurnosti kao preduvjetu turističkog prometa još je jednom naglašeno kako je ključna za uspješnu sezonu iza nas bila dobra suradnja turističkog sektora, Vlade, HTZ-a i sustava civilne zaštite. Okupljeni su potvrdili da će čimbenik sigurnosti biti jedan od osnovnih preduvjeta u donošenju konačne odluke o turističkim putovanjima i sljedeće, ali i narednih sezona.

„Prilikom provedbe promotivnih aktivnosti u idućoj ćemo se godini još snažnije usmjeriti na digitalne kanale promocije i društvene mreže s fokusom na najbliža europska tržišta kojima su hrvatske destinacije lako dostupne cestovnim pravcima, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Mađarske i dr. Cilj je našu zemlju pozicionirati kao raznoliku i dobro pripremljenu destinaciju koja svojim gostima može jamčiti siguran i kvalitetan boravak što je potvrđeno i tijekom ove godine u kojoj je Hrvatska ostvarila jedan od najboljih turističkih rezultata na Mediteranu, odnosno više od 54 milijuna noćenja što predstavlja vrlo dobrih 50 posto lanjskog rezultata“, izjavio je u sklopu panel rasprave Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Uz direktora HTZ-a Kristjana Staničića, na panelu „Sigurnost kao preduvjet turističkog prometa“ sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.