8. Vinart Grand Tasting okupio vinske znalce

Vinart Grand Tasting najvažniji je hrvatski poslovni vinski događaj na kojem svake godine počinju intenzivne pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Bilo je tako i ove godine u zagrebačkoj Laubi u kojoj je sajam okupio poslovne posjetitelje, odnosno vlasnike i voditelje ugostiteljskih objekata, sommeliere, menadžere hrane i pića te distributere vina.

Krajem veljače ugostitelji i menadžeri hrane i pića počinju s pripremanjem nove ponude i kreiranjem nove vinske liste, a svježa vina, odnosno vina berbe iz prethodne godine koja su netom završena, spremna su za prvo predstavljanje. Upravo je stoga osam posljednjih godina sajam Vinart Grand Tasting najvažniji hrvatski poslovni vinski događaj na kojem svake godine počinju intenzivne pripreme za nadolazeću turističku sezonu.

Bilo je tako i ove godine na netom održanom Vinart Grand Tastingu koji je, kao i u svim dosadašnjim izdanjima, okupio poslovne posjetitelje, odnosno vlasnike i voditelje ugostiteljskih objekata, sommeliere, F&B managere i distributere vine.

Vinart Grand Tasting ove se godine sastojao od čak četiri povezane manifestacije u trajanju od puna dva tjedna. Vinart Petit Tasting malo je i vrlo ekskluzivno promenadno kušanje za ograničeni broj posjetitelja, a sastojao se od dva trosatna dijela.

Majstorski ciklus – discovery session okupio je nedovoljno afirmirana vina iznimne kvalitete na koja vrijedi obratiti pažnju. Radi se o vinima na kojima leži budućnost vinarstva Hrvatske. Neka su sasvim nova, neka postoje već duže vrijeme, a zajednički im je potencijal da postanu zlatni standard budućnosti.

Majstorski ciklus – icons session donijelo je kušanje ponajboljih majstora današnjice. Legendarna vina neprocjenjive vrijednosti koja su obilježila vinsku scenu Hrvatske, neka iz aktualnih berbi, a neka iz starijih i nedostupnih izvađena su iz arhiva da pokažu svoj kolekcionarski potencijal.

Tijekom dva tjedna održane su čak 24 vinske radionice koje su okupile veliki broj posjetitelja željnih više znanja i dodatnih informacija o vinima omiljenih vinarija.

U sadržaju radionica bile su zastupljene sve hrvatske vinske regije, kao i brojne strane, od Burgundije do Čilea.

Pod nazivom Wine press trip – full of life i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice organizirano je studijsko putovanje za strane novinare u trajanju od sedam dana u sklopu kojeg su posjetili ključna dalmatinska vinogorja, sudjelovali na radionicama stručnjakinje Caroline Gilby MW na engleskom jeziku o ključnim sortama i vinogorjima Dalmacije.

Novinari su posjetili i Vinart Petit Tasting i Vinart Grand Tasting, koji je održan 3. i 4. ožujka u galeriji Lauba u Zagrebu. U dobro poznatom ambijentu Laube svoja je vina izložilo 140 vinarija.

Vinart Grand Tasting je pozivni festival s ograničenim brojem izlagača koji ukupnom kvalitetom svojih vina, kao i njihovim omjerom cijene i kvalitete, predstavljaju idealan uzorak vinskog tržišta Hrvatske i odličnu platformu za nabavku novih vina brojnim ugostiteljima i trgovcima, kojim je ovaj sajam prvenstveno namijenjen.