Agrolaguna, Belje i Mladina dobili nagrade festivala Vino.com

830

Ivan Dropuljić, organizator najveće izložbe vina u Hrvatskoj – festivala Vino.com, koju svake godine organizira u hotelu Esplanade, uručio je nagrade Agrolaguni, Belju i Mladini. Nagrade su Agrokorovim tvrtkama dodijeljene za deset godina uspješne suradnje, ali i kao zahvala zbog podrške koju su vinarije od početka dale ovom projektu. Vino.com je najveći hrvatski festival vina koji iza sebe ima 11 uspješnih godina promocije i prezentacije vina domaćim potrošačima i zaljubljenicima u vino.

O važnosti festivala za hrvatsku vinsku scenu najbolje govori podatak da je zadnji vikend u studenom kod svih vinara, sommeliera i trgovaca vinom rezerviran za zagrebački festival. Brojni posjetitelji ovog dvodnevnog festivala dolaze iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika i Istre, do Slavonije i Podunavlja.

Dropuljić je prilikom uručivanja nagrada istaknuo kako su u zadnjih deset godina Agrokorove vinarije zabilježile veliki napredak i kako su od lokalnih i regionalnih vinarija ulaganjima u kvalitetu i prilagodbu vina vodećim svjetskim trendovima zauzele jedno od prvih mjesta u proizvodnji vina u Hrvatskoj. „Prvih nekoliko godina bilo je izuzetno zahtjevno. Trebalo je animirati kako hrvatske vinare, tako i publiku da dođu u Zagreb i otkriju potencijale naše vinske ponude. Vinarije u sastavu Agrokora koje su u to vrijeme bile na prekretnicama svog poslovanja i krenule u smjeru kvalitete među prvim su partnerima i izlagačima festivala koje su kontinuirano s nama već deset godina i čestitam im na  toj kontinuiranosti i ustrajnosti u promociji hrvatskih vina visoke kvalitete, posebno graševine i malvazije.“

„Agrokor nakon deset godina velikih ulaganja u vinograde, tehnologiju i znanje naših ljudi može bez sumnje biti ponosan na vina koja danas možemo ponuditi potrošačima u Hrvatskoj. Ono što je za nas bilo najvažnije je da ta vina budu ne samo visokokvalitetna, već i usklađena s promjenama u trendovima, navikama i očekivanjima potrošača. Mislim da smo u tome danas uspjeli i stoga bez lažne skromnosti očekujemo u narednom periodu uspjeh naših vina i na izvoznim tržištima“, izjavila je Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora prilikom zahvale na nagradama.

Vinarija Belje izgradnjom potpuno novog podruma za preradu i obnovu vinograda uspjela je podići kvalitetu svoje graševine na razinu najboljih svjetskih bijelih vina kada se radi o svježini, lepršavosti uz istovremenu punoću okusa, a crna su vina nizom nagrada potvrdila da je baranjski terroir uz Dunav jedan od najboljih za sorte crnih vina kao što su merlot crni, pinot i frankovka.

Na drugoj strani Hrvatske, Agrokorova Agrolaguna, poznata po vodećoj istarskoj sorti malvaziji istarskoj, uspjela je velikim ulaganjima u znanje i tehnologiju, stvoriti od malvazije ozbiljno, ali istovremeno i trendovsko vino, što nije bilo lako uzevši u obzir imidž koji je prethodno ova sorta imala. Velika pomoć je sigurno bilo i udruživanje u Vinistru, Udrugu proizvođača vina koja je zajednički ulagala u marketing i uspjela istarska vina promovirati kao jedna od najboljih u ovom dijelu Europe.

Sam Agrolagunin podrum uspio je uz odlične vinograde i znanje u proteklih 10 godina stvoriti crna vina koja su sinonim za podrum. Tako su kupaže Castello i Terra Rosa, svaka u svojoj kvalitetnoj kategoriji postale sinonimi za crna vina porečkog područja. Na trećem kraju Hrvatske na Plešivici, Agrokorova Mladina razvija proizvodnju pjenušaca i time se pridružuje vinarima toga kraja koji žele to područje brendirati kao hrvatski Champagne. Iako je prva proizvodnja tek krenula, pjenušac Poj postiže vrlo dobre ocjene i odličnu prodavanost na hrvatskom tržištu.