U petak, 28. ožujka, završni dan devete konferencije Raise the Bar okupio je vodeće svjetske, regionalne i domaće stručnjake te brojne ugostitelje, koji su istražili prilike za razvoj i rast sektora. Središnje teme konferencije bile su inovacije i njihova uloga u unapređenju poslovanja te važnost edukacije i profesionalnog razvoja djelatnika u ugostiteljstvu.
Konferenciju Raise the Bar, koja omogućuje razmjenu znanja i iskustava te snažnije povezivanje domaćih i stranih stručnjaka, otvorila je Dora Strezova-Nikolova, glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria koja je istaknula: „Danas smo se okupili na konferenciji Raise the Bar kako bismo dijelili znanje, inspirirali jedni druge i potaknuli pozitivne pomake u ugostiteljskoj industriji. Ova je konferencija kruna aktivnosti projekta Raise the Bar, u sklopu kojeg je Coca-Cola HBC Adria do sada omogućila dodatnu edukaciju za više od 7.000 kuhara, slastičara, konobara, barmena i barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, kao i onih koji će to tek postati.“
Kako stvoriti i iskoristiti prilike za uspjeh u ugostiteljstvu
Edukacija i mogućnosti razvoja karijere u ugostiteljstvu postaju sve važniji zbog rastuće potražnje za kvalificiranom radnom snagom, što dodatno naglašava ključnu ulogu ovih zanimanja. Deveta konferencija Raise the Bar stoga je, uz fokus na razvoj ugostiteljskog poslovanja, posebnu pažnju posvetila kontinuiranoj edukaciji i prilikama za profesionalni napredak u sektoru.

Upravo je o tome govorio Danil Nevsky, jedan od najboljih svjetskih barmena i druga najutjecajnija osoba u svjetskoj barskoj industriji u 2024. godini. Danil je otkrio koji su mogući smjerovi razvoja karijere u ugostiteljstvu, osvrnuvši se na svoje petnaestogodišnje iskustvo rada u sektoru u čak 14 zemalja diljem svijeta.
Glavni chef i suvlasnik slovenskog restorana Milka David Žefran podijelio je svoje iskustvo u promjeni okruženja u ugostiteljstvu i to iz perspektive diplomiranog sociologa i samoukog kuhara koji je zaslužio dvije Michelinove zvjezdice.
Dvostruki dobitnik titule barskog inovatora godine Iain McPherson govorio je o važnosti inovacija u barskom poslovanju. Tijekom godina Iain je razvio niz inovativnih barskih tehnika koje se temelje na zamrzavanju, a koje su temelj uspjeha njegovog bara Panda & Sons u Edinburghu.
Najbolji barista u regiji je Petar Spudić, a najbolji barmen Antonio Miloš
Po prvi put u sklopu konferencije je održano regionalno natjecanje barista u kojem su natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine morali pripremiti dva espressa, dva cappuccina i dva alkoholna napitka na bazi kavi. Uz to, pokazali su svoje znanje u blind tastingu espressa i umijeće izrade latte arta. Prema ocjenama žirija, najbolji je bio Petar Spudić iz Leskovca Barilovićkog pokraj Karlovca, koji je proglašen najboljim baristom u regiji. Uz titulu najboljega, Petar je osvojio i nagradu u iznosu od 2.500 eura te priliku za sudjelovanje na natjecanju Caffe Vergnano World Cup u Italiji.

Drugo po redu natjecanje za barmene kao članovi žirija predvodili su Danil Nevsky i Iain McPherson. Nakon niza izazova u prvom krugu natjecanja, svoje mjesto u finalu zaslužili su Damir Viteškić i Antonio Miloš, gdje su se morali istaknuti u pripremi i posluživanju koktela, komunikaciji s gostima te upravljanju vremenom. Prema ocjeni žirija, pobjedu je zaslužio Antonio Miloš iz Slavonskog Broda, čime je postao najbolji barmen u regiji. Uz ovo vrijedno priznanje, Antonio je osvojio i nagradu od 10.000 eura te putovanje na Roma Bar Show 2025.
Priznanje mladim profesionalcima
Uz proglašenje najboljega barmena i bariste, Coca-Cola HBC Adria je u sklopu konferencije odala priznanje mladim profesionalcima koji su tijekom protekle godine uspješno završili Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program namijenjen barmenima, baristima i konobarima. Do sada je Akademiju završilo gotovo 100 polaznica i polaznika, od kojih većina radi u ponajboljim barovima i restoranima u Hrvatskoj.
Projekt Raise the Bar, uz Akademiju, obuhvaća obrazovni program Raise the Bar Youth namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola te Stipendije za kuhare i slastičare i osoblje za posluživanje, za koje je namijenjen sav prihod od prodaje ulaznica za konferenciju Raise the Bar.