Barcaffe Barista Cup: Finalisti oduševili umijećem pripreme espressa

Svjesni da iza svake šalice kave stoji trud i znanje stručnog bariste,  Barcaffè  espresso je s ponosom organizirao regionalno natjecanje Barcaffè Barista Cup. Ovo iznimno uzbudljivo i zanimljivo događanje, iz godine u godinu, okuplja ne samo najbolje bariste iz regije, već i sve ljubitelje espresso kave, pasionirane poznavatelje koji jednako vole u njoj uživati, ali i s užitkom  je pripremati.

Nakon dvije godine stanke, 1. listopada, kad se obilježava Međunarodni dan kave, održano je najveće regionalno natjecanje za bariste – Barista Cup. Finalno natjecanje u Barcaffe Akademiji u Zagrebu okupilo je 9 najboljih barista iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a titulu ovogodišnjeg pobjednika odnijela je Eva Bogdan iz Slovenije. Drugo mjesto osvojila je Marija Erik iz Srbije, a treće mjesto pripalo je Andreju Vajčneru iz Hrvatske.

Pobjednica Eva Bogdan uzbuđeno je izjavila kako je presretna što se dala nagovoriti da se prijavi na natječaj. “Ne mogu vjerovati da sam pobijedila i sad sam presretna što su me bližnji uspjeli nagovoriti da se prijavim na ovaj natječaj. Ovaj posao obožavam i uvijek ga radim sa strašću, za mene je to način života i umjetnost stvaranja”, oduševljeno je ispričala talentirana Eva Bogdan.

Stručni žiri ovogodišnjega Barista Cupa činili su veliki ljubitelji i vrhunski poznavatelji kave i načina pripreme kave od kojih ponešto može naučiti svaki ozbiljan zaljubljenik u ovaj čarobni napitak. Ovakvo natjecanje ne može proći bez najboljeg hrvatskog poznavatelja kave i dobitnika mnogih nagrada, Nika Orošija.

Nik je vizionar koji je ujedno i najzaslužniji za dolazak specialty kave u Hrvatsku još 2005. godine. Svoje znanje nesebično prenosi generacijama barista. U suradnji s Barcaffe baristima, objavio je i Barista Book povodom otvorenja Barcaffe Akademije prošle godine.

Također, žirirali su i renomirani sudci, Peter Ševič, AST trener i stručnjak za specialty kavu, Aleš Gorenc, pobjednik slovenskog Barista Cupa 2022. godine, Renata Kočevar, L.A.G.S. trenerica i državna prvakinja 2019. godine u kategoriji crnog lončića, Filip Lipnik, barmen, profesor i vlasnik škole “Art of Bar Academy”, Matija Matijaško, pobjednik Ljubljana Barista Battle ujedno i glavni edukator Barcaffè akademije Hrvatska, Siniša Radivojević, Barcaffè barista trener te Toni Matas, tehnički sudac koji je višestruko nagrađivani barista na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima i jedan od začetnika specialty coffee scene u Splitu.

Vrhunski baristi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije pokazali su svoje umijeće u odličnoj atmosferi Akademije, a žiri je imao težak zadatak izabrati najboljeg. Natjecatelji su morali napraviti tri napitka, espresso, free-pour latte i piće s potpisom. Ocjenjivao se okus svakog pojedinog napitka, stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještinu rada s espresso aparatom i mlincem, osobnu prezentaciju i prezentaciju napitka, kao i čistoću radne površine na početku i kraju izvedbe.

Pobjednik je osim titule najboljeg bariste regije, osvojio i prestižnu L.A.G.S. edukaciju i certifikat, 2.000 €, trening prženja kave sa Nikom Orošijem te Barcaffe barista edukaciju. Ovi specijalizirani programi edukacija će mu osigurati nadogradnju, dodatnu specijalizaciju i zasigurno napredovanje u ovom poslu.

Barcaffe Barista Cup se savršeno naslanja na cjelokupnu filozofiju Barcaffe brenda a to je: naša posvećenost edukaciji i znanju u segmentu kave i jedina logična nadogradnja nakon otvorenja Barcaffe akademije u Zagrebu gdje naši baristi educiraju profesionalce i sve one koji to žele postati po najvišim svjetskim standardima struke.

“Jako veseli broj prijava za natjecanje. Bilo je iznimno teško odabrati samo devet finalista, a u finalu presudni su bili doslovno detalji. Ovim putem bi htjela čestitati svim natjecateljima, ponajviše pobjednici Evi Bogdan te naravno svom Barcaffe espresso timu na organizaciji i postavljanju novih standarda natjecanja barista u cijeloj regiji”, istaknula je direktorica marketinga Barcaffea Tihana Vujčić koja je iznimno ponosna ovogodišnjim natjecanjem koje je iznjedrilo zaista talentirane bariste.

“Barcaffe Barista Cup se savršeno naslanja na cjelokupnu filozofiju Barcaffe brenda, a to je naša posvećenost edukaciji i znanju u segmentu kave i jedina logična nadogradnja nakon otvorenja Barcaffe akademije u Zagrebu gdje naši baristi educiraju profesionalce i sve one koji to žele postati po najvišim svjetskim standardima struke. Jako veseli broj prijava za natjecanje. Bilo je iznimno teško odabrati samo devet finalista, a u finalu presudni su bili doslovno detalji. Ovim putem bi htjela čestitati svim natjecateljima, ponajviše pobjednici Evi Bogdan te naravno svom Barcaffe espresso timu na organizaciji i postavljanju novih standarda natjecanja barista u cijeloj regiji”, kazala je direktorica marketinga Tihana Vujčić.

 

Natjecanje je bilo otvoreno za javnost, a za dobru atmosferu i podršku natjecateljima pobrinuli su se voditelji Ana Radišić i Joško Lokas. Posjetitelji su uživali u kavi i koktelima na bazi kave, a posebna atrakcija bila je priprema personalizirane kave pomoću printera što je posebno oduševilo influencere Ritu Rumoru i pjevača Marka Kutlića koji su se rado odazvali događanju.

Kroz organizaciju natjecanja Barista cup, Barcaffe je postavio nove standarde te ojačao svoje  HoReCa poslovanje u regiji. Mnogi kreativci su našli svoj put u karijeri bariste zbog čega je Barcaffe posebno ponosan što svake godine ovim tipom natjecanja pruža mogućnost za edukaciju i uzlet u karijeri ovog sve popularnijeg zanimanja.

Posvećen odabiru najkvalitetnijih zrna kave na njezinom putu od sunčanih plantaža do šalice savršenog espressa, Barcaffe kontinuirano prati trendove i osluškuje nove zahtjeve svojih partnera i korisnika. Iako ima tradiciju dugu 50 godina, brend fokus stavlja na stalni razvoj i unapređenje proizvodnje i proizvoda primjenjujući inovacije i brigu o kvaliteti.

Kao dodatna potvrda vrhunske kvalitete je i 13 zlatnih medalja koje je Barcaffe osvojio na Međunarodnim natjecanjima u degustaciji kave (International Coffee Tasting), a posljednju je osvojio prošle godine Barcaffe espresso India Single Origin.

Profesionalnim natjecanjima poput ovog, Barcaffe želi pokazati svoju ljubav, posvećenost i strast prema kavi, ujedno gradeći imidž eksperta u sferi espressa i pružajući priliku svim zainteresiranim baristima da ulažu u svoje znanje i dalje napreduju u ovoj veoma popularnoj profesiji.