Capak o popuštanju mjera u ugostiteljskim objektima

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u emisiji U mreži prvog na HRT-u te komentirao određeno popuštanje mjera. Što se tiče rada ugostiteljskih objekata, Capak je naglasio da je prije mjesec dana donesena odluka o zabrani njihova rada, ali je dopuštena dostava ili sustav “drive in”. Kako je rekao, to su sustavi u kojima se može izbjeći bliski kontakt između prodavača i kupca.

“Sada smo dodatno to objasnili zato što je bilo nedoumica. Napravili smo 11 točaka funkcioniranja svih restorana i to je objavljeno na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, rekao je dodavši da će, čim ugostitelji ispune sve te uvjete, dobiti mogućnost nastaviti s radom.

>>HZJZ: UPUTE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE

Objasnio je i kako se kafići i ostali mogu pripremiti na vrijeme za relaksiranje ostalih mjera. “Ne znam jesu li ljudi zaboravili našu doktoricu Nelu Sršen koja je govorila da nisu imali mjesta u bolnicama ni dovoljno respiratora pa starije od 70 nisu ni stavljali na respiratore. Mi smo mjere uveli da se to ne bi dogodilo nama. Mi sad, kad smo potpuno spremni i za gore scenarije, možemo popuštati neke mjere. Za kafiće, neće moći ljudi sjediti jedan do drugoga. Npr., ako je dosad bio stol za 4 osobe, za njim će sad moći sjediti jedna do dvije, morat će se dezinficirati sve nakon odlaska gosta“, rekao je.

“Uveli smo mjere koje su jedne od najstrožijih u EU-u, kojima nije bio cilj da se zaustavi gospodarstvo, ali smo to morali napraviti kako bismo dali priliku zdravstvenom sustavu da se prilagodi novonastaloj situaciji“, rekao je, među ostalim Capak.