Ceh ugostitelja HOK-a poziva ugostitelje na pridržavanje epidemioloških mjera

26

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić pozvao je u četvrtak u povodu predstojećih uskrsnih blagdana ugostitelje na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, kako se ne bi doveli u situaciju da im se uskrati državna pomoć.

Napominjući kako su ugostiteljima većinom i dalje potrebne gospodarske mjere, posebice za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove, Smolić, koji je i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, u dopisu medijima ističe da samo sustavno i disciplinirano pridržavanje propisanih epidemioloških mjere tu županiju, kao i druge, može dovesti na razinu “zelenih regija” na EU epidemiološkoj karti.

“Nalazimo se u presudnom trenutku koji od svakog pojedinačno traži ulaganje maksimalnog napora kako bi pred početak turističke sezone, koja bi trebala donekle stabilizirati poslovanje u ugostiteljskoj djelatnost, bitno smanjili broj oboljelih od koronavirusa. Tome nas može dovesti samo pridržavanje utvrđenih mjera”, poručuje Smolić.

Iznosi i da Obrtnička komora Šibensko-kninske županije s više od 3600 obrtnika, od kojih je gotovo dvije trećine vezano uz turizam, ima veliku obvezu pomoći svojim članovima u uspostavljanju uvjeta za rad, jer su, kao i svih oko 15 tisuća ugostitelja i turističkih djelatnika-obrtnika okupljenih u nacionalnom Cehu u proteklih godinu dana, iscrpljeni ekonomskim posljedicama uzrokovanih pandemijom.

Smolić pritom ocjenjuje i da su dosadašnje mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta, refundiranja fiksnih troškova, prolongiranje poreznih obveza i povoljni ‘covid’ krediti za likvidnost ipak omogućili većini u turističkom sektoru da prežive do sada.

“Očekujemo da se te mjere produže sve do potpunog oporavka turističkog sektora, što se predviđa u 2022.”, naglašava taj ugostitelj, dodajući da će uspješnost sezone ovisiti i o najavljenom procjepljivanju turističkih djelatnika do kraja svibnja i lipnju, te s te strane ističe i da podržava napore Ministarstva turizma i sporta oko toga.

Smatra i da je sada iznimno važna i dobra koordinacija svih relevantnih institucija na terenu po županijama, na kojima je i da dobro organiziraju mrežu punktova za testiranje stranih turista pri povratku u svoje matične zemlje te da razmotre što mogu činiti da bi cijena testiranja bila prihvatljiva za turiste.

Oko toga Smolić otkriva i da je HOK i Obrtnička komora Šibensko-kninske županije donirala Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u ožujku 30 tisuća kuna za nabavu testova.