De Gotho graševina 2018. osvojila Platinum medalju na Decanteru

410

Na 17. Decanter World Wine Awardsu, koje okuplja vrhunske vinske stručnjake iz cijelog svijeta, a uživa veliko povjerenje zbog svog rigoroznog procesa ocjenjivanja, najviše je priznanje – Platinum medalja – dodijeljena posebnoj selekciji graševine vinarije Kutjevo, premium Graševini de Gotho, berbe 2018.

Natjecanje je žiriralo 116 sudaca, među kojima i 37 Masters of Wine i 9 Master Sommeliera,  a ocjenjivalo se čak 16 537 vina iz 56 zemalja tijekom 28 dana. U zadnjem krugu, u koji su ušla sva vina sa zlatnom medaljom, Graševina de Gotho 2018. oduševila je žiri svojom profinjenom izvrsnošću te ostvarila povijesni uspjeh vinarije Kutjevo.

Sofisticirana, ali slojevita i kompleksna, Graševina de Gotho 2018. vino je kristalno čiste zlatne boje koja će vas oduševiti već pri pogledu na čašu. Fine zrelosti koja dolazi do izražaja u voćnom, dugotrajnom okusu nota breskve i jabuke, ovo je vino odležavanjem dobilo punoću i zaobljenost. Niti miris vas neće ostaviti ravnodušnima jer ga otvaraju tople, medne i cvjetne note, ali i bogate arome zrelog voća kruške i dunje dobro se uklapaju u harmoničan aftertaste. Graševina de Gotho hommage je bogatoj tradiciji proizvodnje vina u Kutjevu, posebnosti i izvrsnosti terroira i neprestanom usavršavanju znanja o podrumarenju koje se u vinariji Kutjevo njeguje gotovo osam stoljeća.

„Prestižne nagrade koje osvajamo s vinima sorte Graševina pokazatelj su kako ova često podcjenjivana sorta zaslužuje biti na samom svjetskom vrhu. Iako je Graševina tradicionalna sorta koja je u kutjevačkom terroiru pronašla najoptimalnije uvjete te iz kojeg crpi najbolje karakteristike, pokazala je i najširi spektar proizvodnih mogućnosti. Uložili smo mnogo truda u promjenu percepcije sorte kod kupaca i ljubitelja vina, iz godine u godinu pokazujući da Graševini pristaju razni stilovi vrhunskih i premium vina – od pjenušaca, svježih, laganijih vina, do kompleksnijih, odležanih, predikatnih i arhivskih vina. Naše Graševine s ponosom možemo ponuditi najzahtjevnijim poznavateljima vina te vrhunskim domaćim i svjetskim restoranima“, poručuje glavni enolog Ivan Marinclin.

Pitka, osvježavajuća, a opet moćnog okusa Graševina de Gotho 2018. sadrži grožđe s položaja Hrnjevac čija se berba vrši kasnije od standardne berbe graševine. Njena profinjenost, slojevitost i kompleksnost dolazi iz posebnosti kutjevačnog terroira – vulkanskog, zemlje bogate mineralima te jedinstvenog, sunčanog položaja sa sjevera zaštićenog od hladnoća gustim šumama Krndije i Papuka. Fine zrelosti i dugog trajanja, arome Graševine de Gotho su dodatno naglašene šestomjesečnim odležavanjem u barrique bačvicama. Mirisi su bogati, cvjetni, voćni te se savršeno stapaju s okusom dajući ovom vinu skladnu cjelinu.

Graševina de Gotho 2018. izvrsno pristaje uz jela od bijelog mesa i plemenite bijele ribe, lagana rižota s dragocjenim jesenskim delicijama – kvarnerskim kozicama, vrganjima ili muškatnim bundevama, bogato, ali blago začinjenim, kao i uz jesenske slastice pripremljene od jabuka, krušaka, dunja, meda i orašastih plodova. Ne propustite pronaći omiljenu kombinaciju i uživati u istraživanju kompleksnosti Graševine de Gotho 2018.

Uz Platinum medalju, vinarija Kutjevo je na Decanteru 2020. osvojila je i dodatna priznanja:

  • Vrhunska graševina berba 2019. – srebrena medalja – 94 bodova
  • Maximo Oro berba 2018. – brončana medalja – 89 bodova
  • Maximo Nero berba 2016. – brončana medalja – 89 bodova