Destilerija Apuška radi prirodne rakije i likere po stoljetnom obiteljskom receptu

Premium proizvod Apuška brenda je ‘kraljica rakija’ – rakija od dunje, što nedvojbeno potvrđuje i interes tržišta te je dunja postala svojevrstan sinonim za njihove rakije, iznimno cijenjen od strane struke, ali i kupaca

Destilerija Apuška dio je istoimenog OPG-a kojeg su u studenome 2020. osnovali kći i otac, Ira i Siniša Panthy. Sjedište, kao i proizvodni te skladišni prostor destilerije, nalaze se u strogom centru Slavonskog Broda dok se ljetnikovac i pripadajuće zemljište od 10.000 m2 nalaze u Brodskom Vinogorju, ‘izletničkom’ dijelu Slavonskog Broda.

Destileriju, imanje, obiteljsku povijest i planove predstavili su nam Ira i Siniša. Pojavom pandemije koronavirusa pojačala se inicijativa podrške lokalnim OPG-ovima, odnosno kupovine njihovih domaćih proizvoda. Uz tu, kao i činjenicu da je pandemija gotovo onemogućila poslovanje brojnim djelatnostima, zaključili su da je pravi trenutak okrenuti se prirodi i nekom vidu poljoprivredne djelatnosti.

„Tu se vjerojatno ‘probudio’ i gen koji nosimo zahvaljujući našem Apuški te smo odlučili obnoviti obiteljsku tradiciju proizvodnje prirodnih voćnih rakija i likera koja datira još od 1932. Naslonjeni na obiteljsku tradiciju, gotovo devedeset godina kasnije odlučujemo ponosno čuvanu recepturu prilagoditi novim vremenima i tržištu ponuditi užitak vrhunske kapljice. Sretna okolnost bila je činjenica da se naše imanje u Slavonskom Brodu, između ostalog, sastoji i od obiteljske kuće iz 1904. u sklopu koje je i stoljetni podrum u kojem je Apuška sve i započeo.

Tijekom ljeta 2020. svoju ideju predstavili smo rodbini i prijateljima koji su istu oduševljeno prihvatili pa smo uz njihovu pomoć započeli radove. Paralelno smo radili na nabavci tradicionalnog bakrenog kotla i ostale opreme, sve s ciljem da naš podrum bude spreman za prihvat prvog voća već te jeseni. U tome smo i uspjeli te smo bez ikakvih poteškoća registrirali OPG i destileriju u sklopu njega, pribavili sve potrebne dozvole i – spremno dočekali prve dunje“, prisjeća se Siniša.

A Apuška je nadimak Irinog pradjeda, Sinišinog djeda. Naime, Bela pl. Panthy stariji (1889.-1965.), podrijetlom Slovak, po struci agronom, u Hrvatsku je došao 1916. kao stručnjak, ali i zaljubljenik u voćarstvo i vinogradarstvo. Godine 1932. u Brodskom Vinogorju je izgradio ljetnikovac, a okolno zemljište pretvorio u plodne vinograde i voćnjake te započeo obiteljsku proizvodnju vina te voćnih rakija i likera. Zahvaljujući ovoj stoljetnoj tradiciji i ljubavi, OPG i Destilerija nose današnje ime – u prijevodu s mađarskog (apa = tata) i slovačkog (-uška = sufiks kojim se tvore umanjenice), Apuška znači – tatica.

OD DUNJE DO MARELICE

Destilerija je započela rad s proizvodnjom prirodne rakije od dunje, iz više razloga. „Prvi i osnovni je činjenica da se rakija od dunje smatra ‘kraljicom rakija’, a sam proces proizvodnje, od obrade zrelog voća do završnog proizvoda, svakako je najteži i najzahtjevniji u odnosu na bilo koje drugo voće. Dakle, htjeli smo krenuti s vrhunskim proizvodom i jako smo ponosni što smo u tome uspjeli već prve sezone. U to naše planiranje savršeno se uklopila i činjenica da dunja zrije tek tijekom jeseni, pa smo imali dovoljno vremena za završne radove i opremanje destilerije.

Plan je svakako bio širiti asortiman na prirodne voćne rakije i likere od većine voća koje uspijeva u našoj lijepoj Slavoniji. Već druge godine smo uspjeli proizvesti prirodne voćne rakije od kruške Williams, jabuke sorte zlatni delišes i šljive, kao i likere od dunje i kupine. Ta lepeza proizvoda u ponudi je i danas, a upravo od ove godine krećemo u širenje asortimana.

Uskoro krećemo s proizvodnjom još jedne iznimno tražene i cijenjene rakije – one od marelice (lokalno – kajsije), kao i vrlo aromatične breskve. U pripremi su i likeri od bazge i jagode te domaći pelinkovac, prema posebnoj recepturi“, otkriva Siniša koji svojim premium proizvodom smatra rakiju od dunje, što nedvojbeno potvrđuje i interes tržišta.

Dunja je postala svojevrstan sinonim za njihove rakije, iznimno cijenjen od strane struke, ali i kupaca općenito.

PROCES PROIZVODNJE

„Ponosno ističemo da su voćne rakije i likeri Apuška potpuno prirodni, spravljeni isključivo od svježeg, zdravog i zrelog voća iz našeg okruženja. Pažljivom i detaljnom obradom voća nastaje masulj kojemu se, kako bi se obogatila tradicionalna receptura, dodaju isključivo bio dodaci – vrhunski pektolitički enzimi i selekcionirani kvasci. Tako pripremljen, voćni se masulj smješta u tomu namijenjene bačve te odlazi na anaerobnu fermentaciju u kontroliranim uvjetima stoljetnog podruma naše obiteljske kuće. Jednom prevreli masulj zatim odlazi u tradicionalni bakreni kotao u kojemu se, metodom dvostruke destilacije, izdvaja srce rakije – njezin najkvalitetniji dio.

Tako dobivenom proizvodu dodaje se isključivo najkvalitetnija destilirana voda te preostaje jedino da rakija odleži u prikladnim posudama. Kao i svaki tradicionalni recept, i onaj našega Apuške skriva tajnu vrhunskog mirisa i arome konačnog proizvoda. Tu ćemo tajnu sačuvati za sebe, no posebno ćemo istaknuti da se postiže bez dodavanja umjetnih aroma, boja, pojačivača okusa, sladila te ostalih dodataka koji nisu u skladu s prirodom. Rado bismo istaknuli i odabir samih boca, a posebice njihov prepoznatljiv, minimalistički dizajn za kojeg primamo isključivo pohvale, a sve zahvaljujući autorici kompletnog vizuala Maji Toljan.“

AUTENTIČNO UREĐENO IMANJE

‘Gradsko’ imanje, koje uključuje i tri dodatne građevine, potpuno je autentično uređeno kao građansko dvorište s početka 20. stoljeća, opisuje Ira. „Samu lokaciju i autentičnost imanja smatramo savršenim upravo za turističku djelatnost pa želje i planovi svakako idu u tom pravcu. Već je spremna sjenica kapaciteta dvadesetak osoba koju smatramo idealnom za ‘ljetnu’ kušaonicu. U jednoj od pomoćnih zgrada, što je potpuno obnovljena nekadašnja konjušnica, u planu je i uređenje ‘zimske’, odnosno kušaonice koja bi mogla primati sličan broj gostiju tijekom cijele godine. U ponudu bismo svakako uključili i posjet samom proizvodnom pogonu, kako bi svaki gost mogao vidjeti i doživjeti kako nastaju Apuška proizvodi“, otkriva Ira te dodaje kako planiraju Apuškin ljetnikovac, u kojemu je sve i počelo, pretvoriti u kuću za odmor visoke kategorije, tematski uređenu i okruženu voćnjacima.

„Sam položaj zemljišta – vrh brda sjeverno od Slavonskog Broda – omogućuje miran odmor u prirodi s nestvarnim pogledom na Slavonski Brod, ali i velik dio Posavine. Takvi objekti su sve traženiji i sigurni smo da bi i naš ljetnikovac pronašao svoje mjesto na tržištu. Naravno, sve navedeno ovisi i o financijskim mogućnostima. Stoga se nadamo mogućnosti apliciranja na natječaje iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, odgovarajuće natječaje iz EU fondova i slično. U svakom slučaju, turističku djelatnost smatramo vrlo perspektivnom i nama kompatibilnom pa ćemo se maksimalno potruditi da se naši planovi i realiziraju jer u Slavoji je, konačno, sve više turista.

Unatoč brojnim kulturno-povijesnim i prirodnim atrakcijama koje naš kraj nudi, on je, u očima turista, ipak primarno eno i gastro destinacija. To i ne čudi s obzirom na to da svi gosti jako dobro znaju da iz Slavonije ‘nitko ne odlazi gladan i žedan’. Sve cjenjenija i traženija je naša domaća kuhinja, brojni slavonski vinari su odavno etablirani, no u segmentu destilata ponuda je i dalje vrlo siromašna ili je, kao na našem užem području, nema. Barem ne one kvalitetne ili legalne. Ako znamo da je tradicija proizvodnje rakija u Slavoniji (barem) jednako duga kao i ona proizvodnje vina, tu činjenicu smatramo poraznom i uvjereni smo da prostora za kvalitetnu prezentaciju ‘eno i gastro’ gostima nedvojbeno ima“, smatra Ira.

S obzirom da se ovo prekrasno imanje nalazi u centru urbanog područja, nakon razgledavanja gradskih kulturno- povijesnih lokaliteta te prije ili nakon posjeta nekoj od brojnih manifestacija u gradu, sigurni smo da će okrjepa vrhunskom kapljicom u ugodnom ambijentu biti pun pogodak za privlačenje turista.