Dodijeljen ‘Suncokret ruralnog turizma Hrvatske’

Dodjela nacionalne nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za 2023. održana je u četvrtak u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, gdje je istaknuto da će Vlada u idućem razdoblju poseban naglasak staviti na razvoj kontinentalnog i ruralnog turizma.

Dodijeljeno je više od 80 nagrada u osam kategorija, za koje je kandidirano 197 projekata iz Hrvatske, BiH te Srbije, a još 10 kandidata prijavilo se za posebnu nagradu “Eduard Kušen”.

Šampionsku titulu “Veliki zlatni suncokret” dobili su, u kategoriji “Ruralno-turistički projekti” Centar za posjetitelje Dvorac Janković iz Suhopolja, u kategoriji vinskog turizma  Vinarija “Bokšinac” iz Novalje, te u kategoriji “Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru” Javna ustanova Nacionalni park Mljet.

Ove godine prvi put je dodijeljena nagrada za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma “Eduard Kušen“, a osvojila ju je Egle Katunar iz Vrbnika.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je da se Hrvatski turizam počeo razvijati ruralno u čemu je Osječko-baransjka županija vidjela svoju priliku. Mislim da su nam turističke brojke odlične, ocijenio je Anušić.

Istaknuo je da je, kao dio tih napora sagrađen Gospodarski centar, u kojem se mogu održavati sve vrste sajmova i konferencija te da se u Županiji polako stvara infrastrukturu, koja će pomoći razvoju turizma i gospodarstva.

Predsjednica Hrvatske udruge za ruralni razvoj “Klub članova Selo“ Dijana Katica rekla je da je ove godine bilo 197 kandidata iz cijele Hrvatske, i još 10 kandidata za posebnu nagradu “Eduard Kušen” u odnosu na 160 prošlogodišnjih prijava. Smatra da su građani prepoznali ruralnu Hrvatsku kao turističku destinaciju.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Domagoj Mikulić rekao je da će i u novoj financijskoj perspektivi nastaviti poticati poduzetnike kroz nacionalna i EU sredstva.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina ocijenio je da se hrvatski turizam mijenja u pozitivnom smislu te da je Vlada u dva mandata napravila prekretnicu u turističkom sustavu.

Sa svim strateškim dokumentima i novim Zakonom o turizmu, koji će idući tjedan u drugom čitanju biti predstavljen u Saboru, Vlada je zaokružila cijelu našu turističku budućnost, te poseban naglasak stavila na razvoj kontinentalnog i ruralnog turizma, poručio je Glavina.

Organizatori dodjele nagrada su Hrvatska udruga za ruralni razvoj “Klub članova Selo“, Osječko-baranjska županija te Turistička zajednica te Županije.